Retailspecial winkelvernieuwers: Heuvelgalerie Eindhoven

Met de opening van de Amerikaanse outletketen TK Maxx (2300 m²) kreeg de Heuvelgalerie in Eindhoven er in oktober vorig jaar weer een belangrijke trekker bij.

De opening van TK Maxx viel samen met de oplevering van de omvangrijke renovatie van de 45.000 m² grote Heuvelgalerie, die jaren in beslag nam. Ook nieuw is het 1100 m² grote restaurant van Vapiano en de H&M heeft zijn winkel flink uitgebreid.

De vernieuwing van de Heuvelgalerie werd besproken tijdens het congres van IVBN en Neprom in samenwerking met PropertyNL over winkelvernieuwers.

Tijdens de revitalisatie bleven de winkels open en konden de bezoekers meegenieten van de bouwwerkzaamheden. Volgens Martijn Vlasveld van CBRE Global Investors, eigenaar van het retailcomplex, was het een goede keuze om de verbouwing zichtbaar te houden en niet af te schermen met schuttingen, zoals gebruikelijk. ‘Hierdoor leefden de mensen mee en wisten ze wat er speelde. Dit gaf een bijzondere beleving in het winkelcentrum.’

Sinds in 2010 het herontwikkelde Piazza en de nieuwe Blob, onderdeel van De Admirant, de deuren openden, zijn de loopstromen in het centrum van Eindhoven opgeschoven naar het noorden. De 20 jaar oude Heuvelgalerie kampte al met leegstand op de verdiepingen en ingrijpen was onvermijdelijk geworden.

Een van de euvels was dat de winkels verstopt zaten achter de onooglijke entree, legt Vlasveld uit. Bovendien was de verlichting donker, de kunst gedateerd en ontnamen de roltrappen in het midden van het overdekte plein het zicht op de winkelpuien.

De meest ingrijpende verandering is gerealiseerd aan de zijde het Catharinaplein. Daar is een vloer tussen kelder en begane grond gemaakt, waar voorheen trappen en een lift waren. Tevens zijn er nieuwe roltrappen, zodat je makkelijker van verdieping kunt wisselen. De ingang aan de Markt, bij het Muziekgebouw, is ook aangepast.