Duurzame transformatie in Duinwijk IJmuiden

Woningbedrijf Velsen en Heembouw gaan 269 woningen in de Duinwijk in IJmuiden verduurzamen.

De bouwplaats zelf wordt emissiearm door onder andere de inzet van nieuw elektrisch materieel en mobiele accupacks. Na de renovatie zijn de woningen energiezuiniger en dragen ze gemiddeld energielabel B. Het ontwerp is verzorgd door Heembouw Architecten.

Heembouw en Woningbedrijf Velsen tonen naar eigen zeggen aan dat er kan worden gebouwd bij een Natura-2000-gebied. Met extra inspanningen door beide partijen, is het volgens hen gelukt om de uitstoot van stikstof te verlagen. Gerard Bac, directeur Heembouw Wonen: “Dit is een kans om te laten zien dat we door extra investeren bij kunnen dragen aan het terugdringen van de uitstoot. En daarmee positieve impact kunnen maken op klimaatverandering. Dit alles in combinatie met een grote verduurzamingsingreep die de leefbaarheid voor de bewoners verbetert.”

Het project is voor Heembouw een testcase om te kijken hoeveel uitstoot de bouwplaats door deze manier van emissiearm bouwen bespaart. “Een van onze duurzaamheidsdoelen is namelijk om elke twee jaar de uitstoot op onze bouwplaatsen met tenminste 25% te verminderen”, aldus Bac.

Verbetering woningen

Hellen Leijen, projectleider Realisatie, voegt toe: “Woningbedrijf Velsen verbetert de woningen met nieuwe kozijnen, extra vloer-, dak en gevelisolatie waardoor het energieverbruik flink naar beneden gaat. De bewoners krijgen ook een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet. We hebben gekozen voor een pragmatische en betaalbare oplossing waarmee de woningen weer jaren mee kunnen.”

Na de werkzaamheden zijn de woningen klaar om in de toekomst aan te sluiten op het warmtenet.

Planning

De gevelwerkzaamheden zijn begin juni 2023 van start gegaan. Na de bouwvak starten de werkzaamheden aan de kozijnen en in de woningen. Naar verwachting zal de technische oplevering eind eerste kwartaal van 2025 plaatsvinden.