Haagse veiligheidscampus in voormalig ministerie SZW

Tijdens de internationale vastgoedbeurs Expo Real in München hebben de gemeente Den Haag en MRP SoZa een intentieovereenkomst getekend voor de huur van 4000 m².

De huurovereenkomst betreft het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in het stationsgebied Laan van Nieuw-Oost Indië in Den Haag. MRP SoZa is een samenwerking van Vorm Ontwikkeling en MRP Development en bereidt op dit moment de plannen voor de herontwikkeling voor.

Met deze ondertekening heeft de gemeente de intentie bekrachtigd om de ruimtelijke groei van het veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) verder te faciliteren. Eerder legde het Haagse college die ambitie al stevig vast in de Nota van Uitgangspunten, die bepalend is voor de ontwikkeling van het gehele stationsgebied.

Het HSD Campus Innovation Centre in het tegenovergelegen Headquarter-gebouw is het zwaartepunt van het veiligheidscluster in Den Haag. Hier werken kennisinstellingen, bedrijven en overheidsorganisaties samen aan innovaties. Sinds de opening in februari 2014 hebben meer dan 50 organisaties zich hier gevestigd, onder andere de Nationale Politie, de Fiod, TNO, de Cyber Security Academy en  Hogeschool Leiden.

Met de huur van 4000 m² in het voormalige SZW-gebouw wil de gemeente het ecosysteem verder versterken door meer mogelijkheden te creëren voor cybersecurity start-ups. Het betreft een tijdelijk concept, waarbij goedkope, laagdrempelige kantoorruimte beschikbaar komt voor snelgroeiende impact start-ups in het veiligheidsdomein. Deze start-ups zijn erg belangrijk voor innovatie op het gebied van veiligheid en werkgelegenheidsgroei in Den Haag.

Het pilot-project duurt maximaal 5 jaar en is mogelijk doordat gemeente en eigenaar samen werken aan de tijdelijke invulling van het gebouw voor de komende 5 jaar. Het voormalig ministerie vervult een belangrijke rol in het stationsgebied, dat onderdeel is van het ‘Central Innovation District’ dat het gebied tussen de drie treinstations (CS, Holland Spoor en Laan van NOI) beslaat en het zwaartepunt is van de Haagse kenniseconomie.