Rabobank: Onderkant kantorenmarkt raakt achterop

Vooral aan de onderkant van de markt sluiten kantoren niet altijd meer goed aan bij veranderende behoeftes van de huurders en duurzaamheidsvereisten van de overheid.

De kantorenmarkt maakt zich op voor een nieuwe fase. Steeds meer bedrijven gaan over op het hybride werken: de combinatie van thuis, onderweg én op kantoor. De behoefte aan kantoormeters wordt daarmee niet direct minder maar vooral anders, slimmer en meer divers. De vrees voor massale leegloop van kantoren is voorlopig ongegrond verklaard en toch nemen zorgen over de onderkant van de markt toe.

Vooral aan de onderkant van de markt sluiten kantoren niet altijd meer goed aan bij veranderende behoeftes van de huurders en duurzaamheidsvereisten van de overheid, blijkt uit de nieuwste Vastgoedupdate van Rabo Real Estate Finance. Zo moeten vanaf 2023 alle kantoren minstens over een energielabel C beschikken, maar een groot deel voldoet nog niet. Dat maakt het extra lastig om nieuwe huurders aan te trekken. Daarnaast ziet Rabo REF dat huurders inrichting van het kantoor hoog op de agenda zetten. Het hybride werken gaat leiden tot andere, slimmere en meer diverse concepten.