Het jaarlijkse onderzoek van PropertyNL naar financiers geeft inzicht in de veranderingen op de financieringsmarkt, de grote spelers en de nieuwkomers
Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 24 april 2020
Dit keer is niet de belangrijkste vraag of Rabobank de grootste is gebleven, of hoe zeer ABN Amro oprukt door relatief hoge hypotheekproductie. Dit keer is de onderliggende vraag hoe banken in de coronacrisis voor hun klanten kunnen zorgen. Inzicht in die zorg voor klanten biedt het interview met Peter Göbel op pagina 38. Zijn bank ING Real Estate Finance staat er veel beter voor dan bij de vorige crisis. Stresstesten zorgen ervoor dat hij goed kan slapen. Dat betekent dat hij op zich bestaande klanten goed kan bedienen, al zal geen enkele bankier zeggen dat dit voor al zijn bestaande klanten geldt.
Selectief
Al ruim voor corona hebben de grootste financiers zeer selectief beleid gevoerd ten aanzien van financieringen in commercieel vastgoed. De groei van de beleggingsmarkt van de afgelopen jaren is vrijwel geheel te danken aan nieuwe toetreders op de financieringsmarkt. Met de specialiteit debt finance heeft een nieuwe groep bemiddelaars zich genesteld tussen internationale financiers en Nederlandse beleggers/ontwikkelaars. In deze editie geven ze hun mening over de markt en de kansen voor hen als intermediair in de toekomst (zie pagina 41–44).
Wat we niet weten, is hoe de achterliggende financiers reageren op een crisis, laat staan op een crisis van corona-omvang. In het verleden is gewezen op de manier waarop Nederlandse banken hun verantwoordelijkheid pakten. Zij zorgden voor een gecontroleerde afbouw van de slechte leningenportefeuille. Daar zat ook een gezond eigen belang in. Te snelle gedwongen verkoop van vastgoed is fataal voor de prijs. De Nederlandse banken zullen dus zorgen dat zij de markt aan de gang houden. Voor buitenlandse partijen gelden andere belangen. Hoe dat evenwicht gaat uitpakken, is voer voor komende edities van PropertyNL.