PropertyNL Top Financiers 2020: De profielen

Onderzoek van PropertyNL gebaseerd op uitstaand volume zakelijk vastgoed financieringen per ultimo 2019

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 24 april 2020

Rabobank REF: € 20,0 mrd
Rabobank Real Estate Finance is met een portefeuille van € 20 mrd nog steeds de grootste financier van zakelijk vastgoed in Nederland. De bank heeft de portefeuille wel sterk teruggebracht en anders georganiseerd. Door de integratie en afbouw van FGH Bank is het totaal van de portefeuille € 8 mrd kleiner dan in 2015. Ook in het verslagjaar ging de krimp door: € 1 mrd lager. De brutoleningproductie bedroeg vorig jaar € 4,5 mrd en is niet vergelijkbaar met het jaar van de integratie van FGH Bank.

ING REF: € 19,6 mrd
ING Real Estate Finance is een van de grootste financiers op de Europese markt met een portefeuille van een kleine € 50 mrd, waarvan bijna € 20 mrd in Nederland. De like-for-like-portefeuille schommelt al jaren rond de € 14 mrd en is door directeur Peter Göbel daarvoor met € 6 mrd teruggebracht. Dat de portefeuille nu weer bijna op € 20 mrd staat, komt doordat ook de portefeuille zakelijk vastgoed van private banking is meegeteld en ING REF de hoogste brutoleningproductie kende.

ABN Amro REF: € 10,7 mrd
Het leningvolume van ABN Amro Real Estate Finance stijgt behoedzaam. In het vorige onderzoek werd de grens van € 10 mrd gepasseerd. Ditmaal tikt de bank de grens van € 11 mrd aan door onder meer herfinanciering van de High Tech Campus en de financiering van de grootste woningportefeuille ooit voor Heimstaden. De brutoleningproductie was niettemin lager dan in de twee jaar daarvoor, maar verhoudingsgewijs wat hoger dan de productie van marktleider Rabobank.

RNHB: € 2,7 mrd
Het vroegere onderdeel van Rabobank, RNHB, heeft in het Utrechtse WTC steeds meer productie laten zien. De productie steeg van € 673 mln in het vorige onderzoek naar € 853 mln in het onderzoek naar afgelopen jaar. De totale portefeuille bleef steken op een kleine € 3 mrd, terwijl dat in de crisis van 2012 nog het dubbele was.

Berlin Hyp: € 2,6 mrd
Berlin Hyp heeft zijn positie op de Nederlandse markt aanzienlijk versterkt, al blijkt dat niet uit de stabiele vijfde plaats. De portefeuille steeg met ruim 20% tot € 2,6 mrd bij een brutoleningproductie van bijna € 900 mln.

Deutsche Hypo: € 2,1 mrd
Deutsche Hypo heeft zichzelf herpakt op de Nederlandse markt. In de onderzoeksperiode is de brutoleningproductie aangetrokken van € 371 mln tot € 515 mln.

NIBC: € 1,5 mrd
NIBC veroorzaakt spanning op de financieringsmarkt. Zal de nieuwe aandeelhouder Blackstone de bank een groeispurt laten maken? Blackstone deed in de coronacrisis het bod op NIBC gestand. De Amerikanen stellen meestal behoorlijke groeidoelstellingen. Dit zou kunnen betekenen dat de leningproductie, die al jaren rond de € 600 mln schommelt, de komende tijd zou kunnen stijgen.

Oldenburgische Landesbank: € 200 mln
De bank van de Noord-Duitse paardenstad Oldenburg dateert al van 1869. Door de inzet van zijn solist in Nederland, bankier Jan-Willem Wattel, speelt de Oldenburgische nu ook in ons land mee.