De horeca kreeg harde klappen in coronatijd, maar degenen die de malaise overleefden, maakten in ’22 en ’23 een inhaalslag. Daar komt in 2024 een rem op te staan, meldt ING Research in het woensdag gepubliceerde Vooruitzicht Horeca.
De bank verwacht in 2024 een beperkte volumegroei van 1% voor de sector. De lage economische groei, een licht stijgende werkloosheid, een laag consumentenvertrouwen en oplopende prijzen in de horeca zijn daar debet aan. De prijzen in de horeca stegen in 2023 gemiddeld met 9% en de verwachting is dat de prijzen in 2024 opnieuw toenemen, vooral door de hogere personeelskosten. Volgens de nieuwe horeca-cao gaan begin van het jaar alle werknemers in de sector er 8% tot 12% op vooruit.
De grootste prijsstijgingen vonden in 2023 plaats in de fastservices (+11%), zoals snackbars en afhaal- en bezorgingszaken, en bij restaurants en cafés (+9%). Logiesaccommodaties, zoals hotels (+5%) en vakantieparken (+6%) noteerden in 2023 minder hoge prijstoenames.
Rekening niet volledig naar klant
Het is voor de horeca lang niet altijd mogelijk om de hogere energie-, inkoop- en personeelskosten volledig door te berekenen aan de klant, stelt ING. Slechts één op de drie horecaondernemers kan de hogere kosten volledig of grotendeels aan de gast doorberekenen. Dit is aanmerkelijk lager dan in andere sectoren.
Vooral restaurants en cafés hebben moeite om de hogere kosten volledig bij de gast neer te leggen. Als de prijs van een biertje of een maaltijd te hoog wordt, blijven gasten weg. Hierdoor staan de winstmarges van restaurants en cafés onder druk. Omdat hotelgasten minder prijsgevoelig zijn, kunnen hotels de hogere kosten relatief makkelijker doorberekenen.
Problematische schulden
Naast lagere winstmarges, heeft ongeveer één op de acht horecabedrijven een schuldenlast die als problematisch wordt beschouwd, geeft ING aan. Sinds oktober 2022 zijn horecabedrijven verplicht begonnen met het terugbetalen van de tijdens de coronaperiode opgebouwde belastingschuld van € 1,5 mrd. Gezien de verwachting voor een matige groei voor de horeca in 2024, hogere personeelskosten en de coronaschuld die moet worden afbetaald, voorspelt ING dat het aantal horecabedrijven dat stopt of failliet gaat in 2024 hoger is dan in 2023.