RvS: Rotterdam moet bestemmingsplan Parkhaven aanpassen

De gemeenteraad van Rotterdam moet binnen 26 weken diverse gebreken in het bestemmingsplan Parkhaven herstellen, oordeelt de Raad van State.  

Plan Parkhaven moet de bouw van 650 woningen in acht woontorens aan weerszijden van de Euromast, inclusief ondergrondse parkeergarages, mogelijk maken. Ondernemers, Stichting Groen Parkhaven, Stichting Rotterdam Natuurlijk en enkele omwonenden vrezen echter voor de exploitatiemogelijkheden en bereikbaarheid van hun bedrijven in de Parkhaven en voor het groen en de monumenten in het gebied, zoals Het Park en de Euromast. Zij stapten naar de Raad van State.

Met succes, want de Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS komt tot de conclusie dat de gemeenteraad verschillende aspecten die betrekking hebben op de inrichting van het gebied aan de westzijde van het Scheepvaartkwartier nader moet uitwerken en moet borgen in het bestemmingsplan. Het gaat allereerst om de zogeheten hoogwaardige groene inrichting van het gebied. De gemeente wil de verharding op de kade van de Parkhaven weghalen en groen inrichten. Dat geldt ook voor de oever bij de Parkhaven met recreatieve routes voor langzaam verkeer, en rondom de Euromast, waarvoor de groene inrichting noodzakelijk is om de monumentale waarden te behouden van de Euromast. Dat is naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak nu onvoldoende uitgewerkt en niet geborgd in het bestemmingsplan.

Parkeerplaatsen en bereikbaarheid

Daarnaast constateert de Afdeling bestuursrechtspraak dat de gemeenteraad parkeerplaatsen van de touringcars, de nieuwe op- en afstapplaats voor een bedrijf dat rondritten organiseert in een amfibievoertuig, en gehandicaptenparkeerplaatsen op de kade niet goed heeft geregeld en ook dit niet heeft geborgd in het bestemmingsplan. Datzelfde geldt voor de bereikbaarheid van de noordelijke parkeergarage in het gebied en de bereikbaarheid van bestaande ondernemingen in de Parkhaven en hun mogelijkheden om te laden en te lossen.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad van Rotterdam nu opgedragen om de geconstateerde gebreken binnen 26 weken te herstellen in het bestemmingsplan. Daarna is de Afdeling bestuursrechtspraak weer aan zet en zal zij beoordelen of de gemeenteraad deze tekortkomingen in het bestemmingsplan heeft hersteld en daarmee aan de opdracht van de tussenuitspraak heeft voldaan.