12 nieuwe winkels voor Jumbo dit jaar

Jumbo heeft in het afgelopen halfjaar vier nieuwe winkels geopend en verwacht de komende zes maanden nog eens 8 nieuwe winkels te openen.

Dat heeft de supermarktketen gemeld tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Per saldo is het aantal winkels in H1 2017 gelijk gebleven op 580.

De consumentenomzet onder de Jumbo formule van de Jumbo Groep Holding steeg met 4,7% naar € 3,757 mrd, goed voor een marktaandeel van ruim 19%. De omzet van restaurantketen La Place steeg in de eerste jaarhelft met 28,5% naar € 60,4 mln. 

In mei opende Jumbo in Groningen haar eerste binnenstedelijke gemakswinkel. In Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen verwacht de supermarktketen later dit jaar nog meer binnenstedelijke gemakswinkels te openen.

De opening van een nieuwe Jumbo Foodmarkt in Utrecht Leidsche Rijn wordt, vanwege een later dan geplande oplevering van het winkelcentrum, doorgeschoven naar begin 2018.

Online
De online omzet van Jumbo is het eerste halfjaar meer dan verdubbeld. Deze groei is in lijn met de ambitie van Jumbo om de leidende omnichannel-retailer van Nederland te worden.

Inmiddels beschikt Jumbo over ruim 360 Pick Up Points en circa 200 locaties vanwaar boodschappen thuis worden bezorgd. Dit aantal wordt in het komende halfjaar verder uitgebreid. Ook werkt Jumbo aan de uitbreiding van haar zakelijke bezorgservice. Door de samenwerking met Intrakoop ziet Jumbo veel groeimogelijkheden in de dienstverlening aan met name zorginstellingen.

Veranderingen in consumentgedrag vereisen ook aanpassingen van logistieke processen. Zo geeft Jumbo dit najaar het startsein voor de voorbereidingen voor de bouw van een volledig geautomatiseerd distributiecentrum in Nieuwegein. Dit distributiecentrum zal zich toeleggen op een snellere en fijnmazigere toelevering van houdbare producten.

Groei La Place
Restaurantketen La Place realiseerde in het eerste halfjaar van 2017 een omzet van € 60,4 mln, een stijging van 28,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze groei is het gevolg van de snelle uitbreiding in binnen- en buitenland en een sterke autonome groei van circa 7% in de bestaande vestigingen.

De restaurantketen heeft een start gemaakt met het ombouwen van AC Restaurants naar de La Place-formule. In de loop van het jaar zullen meer vestigingen van overgenomen AC Restaurants onder de vlag van La Place openen.

In de tweede helft van 2017 opent La Place tevens nieuwe restaurants in negen Nederlandse vestigingen van warenhuis Hudson’s Bay. Met nieuwe restaurants in Parijs en Madrid richt La Place zich daarnaast op buitenlandse expansie.

Volgens Jumbo begint de synergie tussen La Place en Jumbo haar vruchten af te werpen. Het nieuwe concept voor binnenstedelijke gemakswinkels, dat elementen van zowel La Place als Jumbo samenbrengt, is hiervan een voorbeeld.