Aantal miljoenenwoningen groeit met 21% in 2015

Nederland telt 39.300 woningen van € 1 mln of meer. Dit zijn er 21% meer dan in 2014.

Nederland telt 39.300 woningen van € 1 mln of meer. Dit zijn er 21% meer dan in 2014.

De meeste miljoenenwoningen bevinden zich in de Corop-regio Groot-Amsterdam. Het aantal in deze regio nam het afgelopen jaar met 31% toe. Met een waardestijging van 6,1% zijn de miljoenenwoningen in Nederland meer in waarde gestegen dan een gemiddelde koopwoning. Een miljoenenwoning is nu gemiddeld € 1,3 mln waard, blijkt uit onderzoek van Calcasa.

Stijging met 31%
De grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden in de regio Groot-Amsterdam, voornamelijk in de gemeente Amsterdam. De voorraad miljoenenwoningen is hier in 2015 met 31% toegenomen. Vooral in het centrum en in Amsterdam-Zuid is het aantal fors gestegen. De Corop Groot-Amsterdam telt nu meer dan 6000 woningen die € 1 mln of meer waard zijn. Niet alleen in het westen van het land is het aantal miljoenenwoningen gestegen. Ook in de Corop-regio Zuidoost-Noord-Brabant nam het aantal woningen van € 1 mln of meer het afgelopen jaar met 20% toe.

Grootste waardestijging in Haarlem
Een gemiddelde miljoenenwoning kost € 1,3 mln, of € 4200 per m². Er zijn wel grote verschillen. In de agglomeratie Haarlem is de gemiddelde waarde van een miljoenenwoning met € 1,4 mln het hoogst. In deze regio steeg de gemiddelde waarde het afgelopen jaar ook het meest: 10%.
De straten met het hoogste aandeel miljoenenwoningen bevinden zich in Wassenaar. In de Bloemcamplaan zijn bijna alle koopwoningen € 1 mln of meer waard. De vierkante meter prijs is echter lager dan in de Konijnenlaan in Wassenaar. Met een gemiddelde prijs van € 2,35 mln, wat neerkomt op € 5775 per m², is de Konijnenlaan de duurste straat van Nederland.