Duizenden Britse bedrijven zijn overvallen door de nadelen van de Brexit, waardoor Brabant te maken krijgt met meer bedrijven die distributieruimte willen huren.
Dit blijkt uit een gesprek met Eric Harmsen, directeur CBRE Eindhoven, en Sjoerd van Nieuwburg, verantwoordelijk voor logistiek Zuid Nederland, voor de regiospecial over Noord-Brabant in PropertyNL Magazine nr. 2, die vrijdag uitkomt.
Eerder kwam The Guardian met een verhaal over problemen van Britse exporteurs die klaagden over de gevolgen van de Brexit: onder meer vertragingen, hogere vervoerskosten en btw-verhoging, tezamen aangeduid als ‘an absolute killer’. Volgens de krant zou met name de Nederlandse logistieke sector hiervan profiteren. Dit wordt bevestigd door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), die werkt met een lijst van circa 250 Britse bedrijven met belangstelling voor Nederland. The Guardian noemt met name de komst van speelgoedfabrikant Hornby en sportkleding-retailer JD Sports naar Nederland
Aanvankelijk waren de Nederlandse specialisten van CBRE (onder anderen Jim Orsel, head of industrial & logistics) terughoudend, omdat er vrij veel tijd zit in een vestigingsplaatsonderzoek en dit niet afhankelijk kan zijn van de aanloopproblemen van een maand Brexit.
Niek Poppelaars, co-head logistics & industrial bij Savills, vroeg zich in een blog echter af of de Brexit er toch voor kan zorgen dat 2021 het jaar wordt van het Nederlands logistiek vastgoed. Van Nieuwburg ziet zelfs een schaarste in de logistiek van Brabant ontstaan die alleen kan worden tegengegaan wanneer er iets meer op risico kan worden ontwikkeld.
In heel Nederland vestigden zich in 2019 78 bedrijven vanwege de Brexit, tegen 43 in 2018. Van de 78 Brexit-bedrijven landden er 38 in de regio Amsterdam. Dit blijkt uit cijfers van de NFIA. De meeste nieuwe bedrijven zijn actief in de financieel-zakelijke dienstverlening, ICT en technologie, de bio- en gezondheidswetenschappen (life sciences & health) en de creatieve industrie.
In 2020 hebben in totaal 305 buitenlandse bedrijven zich in Nederland gevestigd. Dat zijn er ongeveer een kwart minder dan een jaar eerder. Toen waren het er 397, aldus de NFIA. Dit aantal ligt onder meer lager door corona, maar ook doordat ons vestigingsklimaat minder aantrekkelijk is geworden voor buitenlandse bedrijven, zegt de NFIA, in tegenstelling tot The Guardian en de vastgoedadviseurs. ‘Het vestigingsklimaat is nog steeds goed, maar op onderdelen was er wel wat tegenwind’, zegt Jeroen Nijland, directeur van de NFIA. ‘Bijvoorbeeld door veranderende regels rond belastingen en op het gebied van stikstof, waar juist lang onbekend was hoe de regels eruit zouden gaan zien. Die onzekerheid maakt het moeilijker om een keuze te maken.’
Een voorbeeld van een bedrijf dat afgelopen jaar wel naar Nederland kwam is Beyond Meat, een Amerikaans bedrijf voor vleesvervangers dat in Enschede een fabriek is gestart. In maart zal PropertyNL Magazine hier aandacht aan besteden.