'Lage werkloosheid zorgt voor betere vooruitzichten voor woningen en kantoren'

De vooruitzichten in de vastgoedsector zijn gunstig, zo schrijft ABN Amro in de jongste sectorprognose Vastgoed. De beperkte stijging van de werkloosheid zorgt voor betere vooruitzichten voor kantoren en woningen. Winkelvastgoed krijgt wel zware klappen. 

De waarde van het kantorenvastgoed blijft stijgen. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar steeg die waarde met 3,5% in vergelijking met een jaar eerder. In 2020 steeg de waarde nog met 7,3%. "Hieruit blijkt dat de sterke groei van de waarde van het kantorenvastgoed verleden tijd is, maar zeker nog niet is verdwenen. Wel blijft onzekerheid bestaan over de gevolgen van thuiswerken op het gebruik van kantoorruimte", aldus sector-analist Casper Wolf. 

De minder hard oplopende werkloosheid zorgt er ook voor dat de waarde van huurwoningen harder stijgen. Huurders zijn bereid een hoge prijs te betalen. Ook verwacht ABN Amro geen stijging van de woningvoorraad. "Veel gemeenten willen opkoopbescherming invoeren. Dit zal naar verwachting de waarde in zowel de grote steden als de kleinere plaatsen opdrijven. Beleggers die al woningen bezitten profiteren daarvan", zo meent Wolf.

De logistieke sector profiteert ook van de gunstige economische vooruitzichten. In de eerste elf maanden van 2021 namen de onlinebestedingen met 45% toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De waarde van logistiek en industrieel vastgoed nam in de eerste negen maanden van 2021 met 1,5% toe; vergelijkbaar met de groei in 2020. Volgens ABN Amro duidt dit erop dat dit type vastgoed voorlopig zijn top heeft bereikt.

De keerzijde van de groei van onlinebestedingen is te zien in de winkelstraten. Winkelvastgoed staat - afgezien van supermarkten- al langer onder druk. De coronapandemie heeft dat proces versneld. De waarde van het winkelvastgoed daalde in de eerste negen maanden van 2021 met 7,4% in vergelijking met dezelfde periode  een jaar eerder. In 2020 was sprake van een afname van 5,7%. De verwachting is dat de waarde van winkels de komende jaren verder zal afnemen. Dit maakt, aldus Wolf, transformatie naar woningen aantrekkelijker.  

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen