'Gebruik leegstaande hotelkamers voor zelfisolatie coronaslachtoffers'

De hotelsector kan een rol spelen in het managen van de coronacrisis, zo meent vastgoedadviseur Savills.

Volgens Bas Wilberts, head of Residential & Hotels bij Savills in Nederland, kunnen hotels, die anders de komende weken misschien wel leegstaan of bewust gesloten worden, ingezet worden om coronaslachtoffers te huisvesten die in zelfisolatie moeten verblijven.

“Een rondgang langs onze opdrachtgevers wijst uit dat zij klaarstaan om te helpen waar mogelijk. Vakantiegangers en zakenreizigers hebben hun reisplannen ingeperkt of geannuleerd en hotels kampen met lage bezettingsgraden of sluiten zelfs hun deuren omdat het niet rendabel is om ze open te houden. Dit brengt de sector (ongevraagd) in de positie om onderdak en voedsel te bieden aan diegenen die dat nodig hebben. Uiteraard, een hotel is geen ziekenhuis; maar isoleren of herstel bij milde klachten hoeft niet per se in een kostbaar ziekenhuisbed of kostbare noodfaciliteit te gebeuren”, aldus Wilberts.

Nederland telt op dit moment in totaal een kleine 300.000 hotelbedden. Een deel daarvan staat naast of nabij grote medische centra, bijvoorbeeld in Amsterdam, Leiden, Maastricht en Rotterdam en zijn volgens Savills geschikt voor dit doel. Daarnaast denkt Wilberts aan gebruik van hotelkamers voor zelfisolatie van daklozen. De overheid zou de kamers tegens kostprijs en vergoeding voor extra schoonmaak en hygiënemaatregelen kunnen afhuren.

 

img
Redacteur
Profiel