Den Haag pakt door in gebied rondom betwist erfgoed Hertzberger

Het voormalige ministerie van Sociale Zaken nabij Haagse station Laan van NOI moet plaats maken voor 1000 tot 1200 woningen en een kantoortoren. De gemeenteraad trekt de portemonnee om de omgeving te verfraaien hoewel er onder de sloop van het pand nog geen definiteve handtekening staat. 

Op de plek van het oude ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat moet, naar ontwerp van Barcode Architects, een nieuw gebouw met 1000 tot 1200 woningen komen, waarvan 30% sociaal en 20% middeldure huurwoningen. Daarbij is een kantorencomplex van zeker 23.000 m² ingetekend en tenminste 5000 m² aan maatschappelijke en commerciële voorzieningen, zoals horeca, winkels en een huisartsenpost. 

Protest tegen sloop

Nadat het ministerie een nieuwe onderkomen kreeg, kocht een ontwikkelcombniatie van VORM en MRP het complex eind 2016. Van meet af aan was er verzet tegen de sloop van het ministerie, ontworpen door Herman Hertzberger, omdat het architectureeel erfgoed zou ziijn. De Raad van State wees in mei van dit jaar dit bezwaar nog van de hand omdat het pand geen monumentale status heeft. Tegen de sloop loopt nog een bodemprocedure. Momenteel is het pand, onder de naam SoZa, tijdelijk in gebruik als flexibele werk-, vergader- of woonruimte. 

Stationsgebied Laan van NOI

De plannen voor het pand van het voormalige ministerie maken deel uit van de plannen voor het gebied rondom station Laan van NOI, gelegen in het Central Innovation District (CID). In de plannen krijgt de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls met meer groen, aantrekkelijke looproutes en een stationsplein. De Haagse gemeenteraad heeft vannacht ingestemd met het investeren van € 10,9 miljoen in de stationsomgeving Laan van NOI. Het Haagse stadsbestuur doet deze investering om de omgeving van het station aangenamer en groener te maken. 

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling): 'De omgeving bij Laan van NOI krijgt een flinke upgrade. De komende jaren komen er nieuwe woningen, nieuwe kantoren, een huisartsenpost en horeca. Net zo belangrijk is een mooie en veilige omgeving en fijne wandel- en fietsroutes hier. We gaan stevig investeren in het gebied om dat voor elkaar te krijgen.'

Verleggen tramspoor

Het geld wordt niet alleen gebruikt om het plein voor het voormalige ministerie opnieuw in te richten en te vergroenen. Het wordt ook ingezet voor het verleggen van het tramspoor. Dit maakt het mogelijk om meer groen aan te leggen in de omgeving. Daarnaast wordt er een onderdoorgang gemaakt onder het spoor voor langzaam verkeer.