Beleggers kijken kritischer naar supermarktvastgoed

Beleggers in supermarktvastgoed zijn het afgelopen jaar kritischer geworden, voornamelijk door dalende winstmarges in de Nederlandse supermarktsector. Dit stelt vastgoedadviseur CBRE in het vandaag gepubliceerde rapport over supermarktvastgoed.

De winstmarges van supermarkten staan onder druk vanwege stijgende personeelskosten, inkoopprijzen en huurverhogingen, maar ook door de investeringen die supermarkten moeten doen in hun online verkoopkanalen. De verschuiving naar online boodschappen heeft de dynamiek in de sector verder veranderd. Marktleider Albert Heijn genereert inmiddels meer dan 11% van zijn omzet uit online verkoop. Ook online supermarkten zoals Picnic en Crisp blijven investeren en rapporteren in bepaalde periodes winstgevend te zijn in Nederland. Deze ontwikkelingen ondersteunen eerdere prognoses dat het online aandeel van de totale supermarktomzet naar verwachting in 2030 boven de 9% zal liggen.

Lodewijk Buijs, executive director Retail bij CBRE Nederland: ‘Toenemende druk op de winstmarges van supers lijken steeds meer invloed te krijgen op supermarktvastgoed. Beleggers kijken steeds kritischer naar welke supermarkten ze wel en niet in hun portefeuille willen hebben. Desondanks blijven beleggers over het algemeen optimistisch, aangezien het merendeel van de omzet nog steeds in fysieke winkels plaatsvindt.’

Beleggers kritischer

Historisch werden supermarkten beschouwd als een relatief veilige beleggingsoptie, maar de invloed van online winkelen begint deze opvatting geleidelijk te veranderen, zo constateren de onderzoekers van CBRE. Beleggers beginnen zich te realiseren dat de markt voor supermarktvastgoed gesegmenteerd raakt. 

Er blijkt onder beleggers nog wel veel interesse in supermarkten die aan een aantal criteria voldoen, zoals een groot vloeroppervlak, een wekelijkse omzet van meer dan €200.000 en voldoende parkeermogelijkheden. Punt is dat het aanbod van dit type supermarkten beperkt is en blijft. Ook in supermarkten die niet aan al deze criteria voldoen, bestaat nog interesse. Beleggers zijn echter wel duidelijk kritischer geworden over de prijs die ze voor dit vastgoed willen betalen.

Schaalvergroting 

Nederland telt in totaal 4.354 supermarkten in 2024, slechts drie meer dan in 2019. Nieuwe supermarkten worden vooral geopend in nieuwbouwwijken, terwijl er ook supermarkten sluiten, vaak na een overname, in kleinere dorpen of wanneer locaties te klein zijn voor schaalvergroting. De groei van online boodschappen is vooral een bedreiging voor bestaande supermarkten die al niet goed lopen.

Ondanks het nagenoeg stabiele aantal supermarkten is de totale vloeroppervlakte in de afgelopen vijf jaar met meer dan 260.000 m² toegenomen, wat de trend van schaalvergroting bevestigt. Dit is vooral zichtbaar bij discounters zoals Aldi en Lidl, die hun aanbod verder uitbreiden en daardoor concurrerender worden ten opzichte van full-service supermarkten. Door de recente consolidatie in het supermarktlandschap behoort 70% van de filialen in Nederland tot AH, Jumbo, Plus, Aldi of Lidl, met een aandeel van meer dan 75% in het totale vloeroppervlak.