157 extra woningen achter voormalig Haags hoofdkwartier KLM

Het Haagse College van B&W heeft ingestemd met de bouw van maximaal 157 woningen in ‘de Saxofoon’. Dit is de verouderde kantoorvleugel achter het monumentale gebouw aan de Plesmanweg, vroeger hoofdkantoor van de KLM en later het ministerie van Infrastructuur en Waterstraat. 

Op de plek van de Saxofoon, vernoemd naar kenmerkende vorm van de vleugel, komen drie wooncomplexen in de stijl van het monumentale (oud-)kantoorgebouw met ondergrondse parkeerplaatsen.

Robert van Asten (Wethouder Stedelijke Ontwikkeling): 'De Saxofoon is helaas niet moeders mooiste. Bovendien staat het nu leeg en wordt het regelmatig oneigenlijk gebruikt.  De nieuwe plannen brengen de oude, authentieke stijl van de omgeving terug én voegen weer bijna 160 woningen toe aan onze stad. Hiermee maken we de buurt weer mooier en leefbaarder.'

Aan het kruispunt van de Plesmanweg met de Badhuisweg is ontwikkelaar Focus on Impact in 2021 begonnen met het renoveren van het Monument Plesmanduin naar een combinatie van 260 woningen, horeca, bedrijfsruimte en hotelfunctie. Dit proces is inmiddels zo goed als afgerond. 

Lees ook: Transformatie past in grotere puzzel gebiedsontwikkeling

Het goedgekeurde bestemmingsplan wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Indien deze instemt met de plannen, kan de (omgevings-)vergunning voor de plannen worden aangevraagd.