‘Het vertrek van de Raad van Comissarissen van Funda vorige week is ingegeven door onderling wantrouwen en gebrek aan heldere communicatie van het algemeen bestuur van de NVM. Een bijeenkomst vorige week 8 mei om dit op te lossen heeft als gevolg van een vasthoudende opstelling van het Algemeen Bestuur niet tot het gewenste resultaat geleid. Dit was de reden voor de RvC Funda om met onmiddellijke ingang haar functie neer te leggen.’
Dit heeft het bestuur van de stichting van certificaathouders Funda (STAK) aan de certificaathouders laten weten. Woensdag 15 mei vindt voorafgaand aan de algemene vergadering van aandeelhouders van Funda een vergadering van de certificaathouders plaats.
Op dinsdag 8 mei heeft, op initiatief van het bestuur van de STAK, een bijeenkomst plaatsgevonden met het Algemeen bestuur NVM, directie Funda (met een interim directeur na het vertrek in december van Marc Duijndam), Raad van Commissarissen Funda (onder voorzitterschap van de vorige week opgestapte Gerard Cremers), directie NVM Holding (onder voorzitterschap van Ivo Heukensfeldt Jansen) en het bestuur STAK onder voorzitterschap van Marcel de Groot.
Doel van de bijeenkomst was het onderlinge wantrouwen en gebrek aan heldere communicatie op te lossen omtrent de plotselinge uitbreiding van de Raad van Commissarissen Funda. De NVM Holding directie, gesteund door het Algemeen Bestuur, heeft volgens de STAK een koerswijziging voor het aansturen van Funda in gang gezet. De inhoud en wijze van introduceren van die wijzigingen heeft tot veel weerstand geleid bij de directie en management team Funda, RvC Funda en STAK.
In de brief wordt niet genoemd dat de commotie het gevolg is van een bod van General Atlantic op een minderheid van de aandelen Funda. Daarbij werd Funda gewaardeerd op twintig maal de winst of te wel € 240 mln. Dit bod zou veel hoger zijn dan certificaathouders krijgen bij de interne handel. Bestuursvoorzitter Ivo Heukensfeldt Jansen zou hierbij de certificaathouders tegemoet willen komen doordat NVM Holding de certificaten zou willen inkopen, maar door de directeur van het Algemeen Bestuur te zijn teruggefloten.
Het bestuur van de STAK heeft met de directie en Raad van Commissarissen Funda erop aangedrongen een “pas op de plaats” te maken en nader overleg te voeren. Dit mede vanwege het feit dat op 1 juni a.s. een nieuwe directeur bij Funda aan de slag moet gaan.
Het gaat om Quintin Schevernels (1971) de voormalige CEO van Layar. Daarvoor zat Schevernels in de directie bij TMG en VNU. Volgens Funda brengt Schervernels ruime ervaring in de online wereld met zich mee, vooral in het uitbouwen en opschalen van online-bedrijven. ‘Dat is precies de uitdaging waarvoor Funda de komende jaren staat’, aldus de Raad van Commissarissen bij zijn benoeming eerder deze maand. De directeur van NVM Holding Ivo Heukensfeldt Jansen benoemde toen juist de kennis van Schervernels bij het omgaan met ‘uitdagingen waarvoor Funda zich geplaatst ziet.’
Het algemeen bestuur NVM heeft een voorgestelde wijziging van de statuten van Funda in een eerder overleg opgeschort, maar volgens de STAK heeft NVM Holding een uitbreiding van de Raad van Commissarissen zonder behoorlijk overleg met betrokkenen en zonder steekhoudende argumentatie op de agenda van de Aandeelhoudersvergadering Funda gezet. Het doel zou kunnen zijn om Funda te beschermen tegen partijen zoals General Atlantic.
‘Het besluit van het Algemeen Bestuur om geen adempauze in te lassen, maar de koers van de NVM Holding directie te volgen betreuren wij zeer’, aldus de STAK. ‘’Dit geldt te meer nu dit het vertrek van de Raad van Commissarissen tot gevolg heeft. Wij hechten er aan om te benadrukken dat er sprake is van een verschil van mening op het niveau van aandeelhouders. De (interim- en) nieuwe directeur, het management team en alle medewerkers van Funda zijn onverminderd enthousiast over de mogelijkheden om Funda naar een hoger plan te brengen.’