Amsterdam start met eerste 1380 flexwoningen

Amsterdam is van plan de komende jaren 2.500 tot 3.000 flexwoningen te bouwen. Voor de eerste 1.380 woningen is nu de locatie bepaald. Deze woningen komen op locaties op Strandeiland op IJburg, de Gaasperdammerstrook in Zuidoost, de Appelweg in Noord en Riekerpark in Nieuw-west. Het Rijk draagt €12 mln bij om de eerste tranche woningen op korte termijn te kunnen plaatsen.

De druk op de woningmarkt in Amsterdam is hoog. De gemeente wil iedereen de kans geven om een huis te vinden. Daarom plaatst Amsterdam flexwoningen in de stad. Die blijven in ieder geval 10 jaar staan. ‘Zo kunnen we snel de grootste nood verzachten.’

De flexwoningen zijn bedoeld voor Amsterdammers en variëren van een studio tot een woning met twee slaapkamers. De woningen worden vaak in de fabriek al compleet in elkaar gezet en op locatie verder opgebouwd. Het zijn geen containerwoningen, benadrukt de gemeente.

Wie er in de flexwoningen komen wonen, verschilt per locatie en wordt later bepaald. Minimaal 33 procent van de woningen is voor statushouders. De overige 67 procent is voor bewoners met een urgentie, studenten, jongeren en maatschappelijke beroepen. Ze krijgen een tijdelijk huurcontract met het idee dat ze daarna doorstromen naar een permanente woning.

In de Gaasperdammerstrook ter hoogte van het Brasapark staan 680 flexwoningen gepland. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de woningen in de buurt kunnen worden ingepast. Op Strandeiland (380 woningen) ligt volgens de gemeente ook nog een uitdaging, omdat daar nog geen voorzieningen, kabels en leidingen zijn. De flexwoningen die op Riekerpark komen (257 woningen), zullen het wooncomplex Riekerhaven gedeeltelijk vervangen.

De komende tijd worden de locaties samen met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties verder uitgewerkt. De plannen worden daarna voorgelegd aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de eerste woningen eind 2023 worden opgeleverd.