NVB: ‘Code rood op de woningmarkt’

In H1 2018 verkochten de gezamenlijke projectontwikkelaars en woningbouwers in Nederland bijna 4% minder nieuwe koopwoningen dan een jaar eerder.

Een nijpend tekort aan bouwlocaties en ‘handjes’ op de bouwplaats zorgen ervoor dat een bouwproductie van 75.000 huur- en koopwoningen per jaar voorlopig niet haalbaar is. Daardoor blijft de druk op de woningmarkt onverminderd groot.

Dit blijkt uit de Thermometer Koopwoningen van NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers. ‘In de Nationale Woonagenda hebben we afgesproken jaarlijks 75.000 woningen bij te bouwen, maar met een verkoopdaling als deze raken we helaas alleen maar verder van dit doel verwijderd. Het is echt code rood’, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB.

Eengezinswoningen
De daling in de verkoop van de woningbouwers komt volledig voor rekening van de eengezinswoningen. Vergeleken met een jaar geleden viel de verkoop van dit grondgebondensegment met ruim 6% terug. Dit deel van de markt is dan ook nagenoeg ‘opgedroogd’, wat deze daling verklaart. Bij nieuwe appartementen was in H1 2018 nog wel sprake van een plus in de verkoop van 4%. Omdat dit echter een veel kleinere markt is dan dat van eengezinswoningen, kon dit de totale teruggang in de aantallen verkopen van nieuwe koopwoningen niet voorkomen.

Randstad verliest marktaandeel
De grootste woningschaarste doet zich voor in de Randstad, vooral in de grootstedelijke gebieden ervan. Toch zien we juist daar al geruime tijd de grootste stagnatie in de verkoopaantallen van nieuwe koopwoningen. Vergeleken met 15 jaar terug is het marktaandeel van de Randstad dientengevolge maar liefst geslonken van 56% in 2003 naar 48% in 2018. Niet verwonderlijk dus dat in de Randstad en andere oververhitte gebiedende huizenprijzen sky high gaan. Gemeenten en met name provincies willen wel eens heel anders (lees: optimistischer) tegen de haalbaarheid van bouwplannen aankijken dan marktpartijen. Met als gevolg vertragingen en bouwplannen die door alle ‘stroperigheid’ soms pas na vele lange jaren loskomen.