Het Zuiderziekenhuis in Rotterdam blijft behouden. Het complex van poortgebouw, hoofdgebouw en paviljoens wordt het historisch hart van een nieuwe woonwijk op Zuid.
Dit zijn in een notendop de afspraken die ontwikkelaar SWZ (eigenaar Zuiderziekenhuis), Boei (gespecialiseerd in restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed) en de gemeente Rotterdam hebben gemaakt. SWZ is een combinatie van de Rotterdamse ontwikkelaar UVastgoed en Oranje, specialist op het gebied van duurzaam slopen, asbestsanering, bodemsanering, bouw- en woonrijp maken van locaties en duurzame recycling.
Met de afspraken ontstaat er in het gebied tussen de Groene Hilledijk, Dordtsestraatweg en Valkeniersweide een nieuwe woonwijk met veel huizen met een tuin. Het hart van deze nieuwe woonwijk wordt gevormd door het historisch complex bestaande uit het poortgebouw aan de Groene Hilledijk en de achterliggende paviljoens en het hoofdgebouw. Het complex is circa 27.000 m² groot en dateert van net voor de Tweede Wereldoorlog.
Deze gebouwen worden herontwikkeld door Boei die ze gaat verbouwen tot appartementen, grondgebonden woningen en werkplekken voor kleine ondernemers. Ook de mogelijkheden voor wijkvoorzieningen en horeca worden onderzocht. In het poortgebouw en in enkele paviljoens wordt mogelijk een gymnasium gevestigd. Dit zou het eerste categorale gymnasium zijn op Zuid. Er wordt op het moment hiertoe een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.
Rondom het historische ziekenhuiscomplex aan de Groene Hilledijk 315 ontwikkelt SWZ een woonwijk met 131 ruime grondgebonden eengezinswoningen. Het gaat hier om middeldure koop- en huurwoningen gelegen in een groen opgezette wijk. Een deel van de woningen zal uitkijken op het groene gebied van de Valkeniersweide.
De afspraken die nu zijn overeengekomen konden worden gemaakt omdat alle partijen bereid waren om het historisch complex te behouden én een mooie en onderscheidende woonwijk op Zuid toe te voegen. Dit heeft geresulteerd in onderlinge afspraken waarbij SWZ het historische complex asbestvrij oplevert aan Boei. De gemeente Rotterdam betaalt de asbestsanering en de aanleg van de buitenruimte van het historische complex. Doordat niet langer uit wordt gegaan van gedeeltelijke sloop, maar behoud van gehele historische complex kan SWZ minder woningen bouwen dan oorspronkelijk gepland. De ontwikkelaar zal hiervoor financieel worden gecompenseerd door de gemeente.
De totale financiële bijdrage van de gemeente Rotterdam voor asbestsanering, aanleg buitenruimte en compensatie komt uit op € 6,27 mln. Aan de gemeentelijke bijdragen aan SWZ zijn wel voorwaarden verbonden. Zo wordt de compensatie pas door de gemeente uitgekeerd als blijkt dat het aan te leggen openbaar gebied is aangelegd volgens de eisen.