Fletcher wil elk segment binnen hotellerie bedienen

Met NIBC en Xead als mede-investeerders komt de doelstelling van 100 Fletcher-hotels snel in zicht. Ook grote steden staan op de verlanglijst.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 23 december 2016

Als de groei van 6 à 7 hotels per jaar doorzet, bereikt Fletcher in vier jaar de doelstelling van 100 vestigingen in Nederland. Daarna lonkt het buitenland; vooral Duitsland biedt kansen.
Met NIBC en de externe investeerder Xead als nieuwe aandeelhouders aan boord en ABN Amro en ING als huisbankiers, kan ceo Rob Hermans zijn groeistrategie verder uitrollen. ‘In de grootste steden zijn we ondervertegenwoordigd en in Rotterdam hebben we nog helemaal geen hotel. We hopen hier ook nieuwe vestigingen te kunnen openen, zoals het Fletcher-hotel in Amsterdam Zuidoost.’

Gesneden koek
In het vorig jaar verworven hotel- en kantoorcomplex in Nieuwegein leggen Rob Hermans, Jan Willem van Roggen en Peter van den Anker van NIBC uit hoe de deal tot stand kwam en wat de strategie is van Fletcher: centrale aansturing met behoud van eigenheid van de afzonderlijke hotels.
Voor NIBC is de hotelmarkt gesneden koek; de zakenbank is al 25 jaar actief in deze business als financier, investeerder en adviseur. Hoewel NIBC in het verleden ook wel eens een hotel in het Caribisch gebied heeft gefinancierd, is de bank qua hotelmarkt nu alleen actief in Nederland.
Jan Willem van Roggen, managing director Corporate Banking: ‘Door de crisisjaren heen hebben we hotelinvesteringen in Nederland gesteund; ze hebben bewezen crisis-proof te zijn. We hebben in het verleden onder andere zaken gedaan met Bilderberg, Eden (nu Hampshire), Carlton, Sheraton en CitizenM. Een oud-medewerker van NIBC is bij CitizenM zelfs cfo geworden. Fletcher is echter wel onze eerste private equity deal met een hotelketen.’

Volgens Peter van den Anker, investment director Mezzanine & Equity partners bij NIBC, heeft de bank een lange historie met risicodragende investeringen. Zo zijn onder andere de private equity partijen Alpinvest en Avedon Capital Partners spin-offs van NIBC. ‘In 2012 zijn we opnieuw begonnen een equity-tak op te zetten, nadat dit onderdeel door de kredietcrisis was afgebouwd. De activiteiten variëren van achtergestelde leningen en mezzanine financieringen tot aandeelhouderschap.’
Bekende vastgoedinvesteringen van voor 2008 zijn het Paleiskwartier in ’s-Hertogenbosch (samen met VolkerWessels) en Leidschenveen. De ondernemende cultuur van NIBC komt voort uit de voorgeschiedenis als bank die in de naoorlogse periode leningen verstrekte aan ondernemers voor de wederopbouw van het land. De bank is altijd nauw betrokken geweest bij de projecten, bedrijven en investeringen, en dat geldt nu ook voor Fletcher. Toen de eerste contacten tussen Fletcher en NIBC gelegd waren en visies en ideeën waren uitgewisseld, kon snel geschakeld worden. De zakenbank uit Den Haag nam het voortouw bij het regelen van de clubdeal voor de financiering.
Van den Anker: ‘We hebben een substantieel minderheidsbelang in Fletcher Hotels en hebben hiermee invloed op de koers van de onderneming. We hebben een gezamenlijk doel om te groeien naar 100 hotels of meer. De equity-tak van NIBC opereert in een breed veld en daarbij zijn snel groeiende bedrijven en management buy-outs altijd interessant. Het is een goed teken als het management bereid is eigen geld in de onderneming te stoppen.’

Bestaande hotels
Het zijn veelal bestaande hotels die Fletcher in de loop van de tijd heeft overgenomen. Op één uitzondering na hebben alle hotels een restaurant. Rob Hermans, ceo van Fletcher: ‘We vinden het leuk elk segment binnen de hotellerie te bedienen, zowel de nationale als internationale markt en zowel zakelijke klanten als toeristen. Het zwaartepunt ligt nu nog wel bij leisure en Nederlandse klanten, maar we kijken ook actief naar de grote steden en op termijn naar het buitenland.’
De exploitatie bepaalt de waarde van het vastgoed, legt hij uit. Als Fletcher een matig lopend hotel overneemt en het management stroomlijnt, stijgt direct de waarde van het vastgoed. ‘Als we daarvan kunnen profiteren door ook het vastgoed over te nemen, is dat mooi. Bij veel ketens zijn de exploitatie en het vastgoed met elkaar verweven. Het vastgoed van een hotel in het centrum van Amsterdam is puur door de locatie al veel waard, maar dit gaat niet op voor een hotel op bijvoorbeeld de Veluwe. Daar is een goede exploitatie essentieel.’

Van de 75 hotels is circa een derde in eigendom. Bij nog een derde heeft Fletcher wat betreft het vastgoed een koopoptie of koopplicht. Vastgoedinvesteerders zijn vaak particuliere beleggers. Volgens Hermans is de appetite om te investeren groot. Oprichter Chris Luken is nog eigenaar van het vastgoed van één vestiging, het Nautisch Kwartier in Huizen.
Hoewel het makkelijker is een bestaand hotel over te nemen dat nog goed draait, is Fletcher niet wars van een nieuwbouwproject, getuige het hotel langs de A2 in Amsterdam Zuidoost. De ronde toren met bovenin het Sky Restaurant Pi is een echte eyecatcher. Het is ontwikkeld door en in eigendom van de Caransa Groep. Met 120 kamers en 6 vergaderzalen is het een van de grotere hotels in de portefeuille van Fletcher.
Een ander nieuwbouwproject in aanbouw is een viersterrenhotel aan het Veerse Meer in Arnemuiden (Zeeland). Dit krijgt 51 kamers met uiteraard een restaurant en vergaderzaal, maar ook fitnessruimte en terras met uitzicht over het Veerse Meer. Dit hotel wordt geopend in het tweede kwartaal van 2017.

Detailinformatie
De keten heeft een management-informatiesysteem ontwikkeld waarmee tot in detail de cijfers zichtbaar zijn van de individuele hotels. Zo is in het hoofdkantoor ook real time te zien welke vestigingen qua omzet achterblijven en hoe ze presteren ten opzichte van de markt. Zaken als wet- en regelgeving, strategie, prijzen, inkoop, e-commerce, administratie en personeel worden vanuit het hoofdkantoor in Nieuwegein gedaan.
Ongeveer 80% van de boekingen doet Fletcher rechtstreeks, via de website, acties (zoals de Kruidvat-bon) of over de telefoon. Hierdoor hoeft het bedrijf veel minder commissie te betalen aan bookingsites als Booking.com dan andere ketens en familiehotels. Daar staat wel weer een groot marketingbudget tegenover. De hotelmanagers hebben een behoorlijke vrijheid om initiatieven en lokale acties te ontplooien, wat weer kan dienen als best practices voor andere hotels. Hermans: ‘Op deze manier is het mogelijk dat relatief jonge mensen een hotel runnen, en zij kunnen ook doorgroeien in het bedrijf.’

Ceo en cfo hebben meerderheidsbelang
De geschiedenis van Fletcher begint met Chris Luken, die in 1994 de hotelbon bedacht. Toen nog van papier, want het world wide web verkeerde nog in de embryonale fase. De aanbiedingen op basis van restcapaciteit in hotels bleken een schot in de roos en de onderneming surfte mee op de golven van het snel opkomende internet. Twee jaar later kreeg de toen nog florerende Free Record Shop van Hans van Breukhoven 80% van de aandelen in handen. Met de opbrengst kon Luken zijn eerste 6 hotels kopen, en in 2001 kocht hij het belang van Free Record Shop weer terug. Die wilde zich richten op de kernactiviteiten. De toenmalige marketingmanager van de platenwinkelketen Rob Hermans stapte op dat moment over naar Fletcher. In 2010 volgde hij Luken op als ceo. Luken bleef grootaandeelhouder en Hermans hield ook zijn minderheidsbelang.

Toen de 50-jarige oprichter besloot iets geheel nieuws in zijn leven te gaan doen, werd eerst contact gelegd met buitenlandse ondernemingen. Uiteindelijk is Fletcher in Nederlandse handen gebleven, doordat het huidige management samen met NIBC en een externe investeerder het belang van Luken heeft overgenomen. Ceo Rob Hermans (48) heeft nu met cfo Edwin van Heteren de meerderheid van de aandelen. Zakenbank NIBC en een Nederlandse investeerder via het Luxemburgse bedrijf Xead hebben de rest in handen. Voorheen was Rabobank huisbankier, de bank had ook 5% aandelen via Rabo Participaties. De Rabobank heeft zijn belang in Fletcher echter verkocht en ING en ABN Amro zijn via een clubdeal financier geworden, maar zonder aandelen.
De afgelopen 15 jaar is de keten gegroeid van 6 naar de huidige 75 vestigingen. Fletcher Hotel Group en Hotel Management Group, waarin andere activiteiten zoals Hotelbon waren ondergebracht, gingen in 2010 samen. In oktober zijn alle 125 medewerkers ook onder één dak gebracht in het nieuwe hoofdkantoor langs de A2 in Nieuwegein. Daar was sinds vorig jaar al een Fletcher-hotel gevestigd, door de overname van het voormalige Mercure-hotel. De Fletcher Academy, de interne horecaopleiding, is hier ook gevestigd. Voorheen werkten de medewerkers vanuit drie verschillende locaties, in Vianen.