Den Haag kiest Synchroon/Amvest voor ontwikkeling KJ Plein

Het plan van ontwikkelaars Synchroon en Amvest heeft naar het oordeel van de beoordelingscommissie het winnend ontwerp voor het gebouw op het Koningin Julianaplein gemaakt.

Het ontwerp bestaat uit een U-vormig gebouw met twee 90-meter hoge torens. Op het plein zelf komt een paviljoen en veel groen. In het gebouw komen ongeveerd 350 woningen. Daarvan is de helft huur en hiervan zijn 50 woningen voor de sociale verhuur bestemd. Verder komt er een ruim 2000 m² groot congrescentrum en komen er winkels en horeca. Amvest is mede-ontwikkelaar op 50/50-basis en beoogd afnemer van een aanzienlijk deel van de appartementen. Andere deelnemers in het winnende team zijn onder andere architectenbureau Powerhouse Company, landschapsarchitect Delva, duurzaamheidsbureau Metabolic, conceptontwikkelaar Skonk en constructieadviseur IMd.

Het winnende plan zorgt samen met de ondergrondse fietsenstalling voor een waardige stadsentree en geeft een beter aangezicht van het station, aldus de beoordelingscommissie. Het gebouw biedt een gevarieerd woonprogramma waaronder startersappertementen en 50 sociale huurwoningen. Er ontstaat een aangenaam groen verblijfsplein en een natuurlijke verbinding tussen het centrum en de Koekamp. "De architectuur heeft iets ‘Haags’, een combinatie van een stevig gebaar, elegantie en een chique uitstraling. Het gevelbeeld maakt in compositie, kleur- en materiaalgebruik een genuanceerde overgang van de architectuurwereld van New Babylon en omgeving naar Nieuw Centrum en de historische binnenstad. De golvende stadshal op de begane grond, de ‘vallei’, inclusief de collectieve tuin op de zevende verdieping, tussen de torens, zijn als collectieve ruimtes interessante, genereuze gebaren", aldus die commissie.

In november vorig jaar heeft het college de uitgangspunten voor de tender ten behoeve van de bebouwing op het Koningin Julianaplein vastgesteld. Voorafgaand hieraan hebben consultatierondes met betrokken bewoners, ondernemers en belangenverenigingen plaatsgevonden. De gemeenteraad heeft deze kaders besproken en op enkele punten aangevuld, waaronder het feit dat ontwikkelaars extra punten konden verdienen door sociale woningen in de ontwikkeling op te nemen.
Aan de hand van de definitieve uitgangspunten zijn drie ontwikkelaars - behalve Synchroon ook Provast en VolkerWessels - aan de slag gegaan om een ontwerp voor het gebouw, een bijbehorende visie op het plein en de relatie tot de Koekamp en een grondbod op te stellen. De beoordelingscommissie heeft zich over de ontwerpen gebogen en komt nu tot een duidelijk oordeel. Het college heeft besloten het oordeel van de beoordelingscommissie over te nemen. Met de bekendmaking van dit besluit treedt de bezwaartermijn voor de verliezende inzenders in werking. Mocht er binnen twee weken door Provast en VolkerWessels geen bezwaar worden gemaakt, dan zal de winnende ontwikkelaar op 7 juni een uitgebreide presentatie houden aan onder andere bewoners en ondernemers.
 
De ontwikkeling van het KJ-plein, onderdeel van het gehele stationsgebied, kent een lange voorgeschiedenis. De gemeenteraad stelde ruim 10 jaar geleden samen met de NS en Babylon het masterplan Den Haag Nieuw Centraal vast. Het stationsgebied heeft sindsdien stap voor stap een modern aanzien gekregen. Het plein voor het station is het sluitstuk van deze herontwikkeling. In de tussenliggende periode hebben diverse ontwikkelaars en architecten hun ontwerpen zien sneuvelen. Zo nam het inmiddels failliete Eurocommerce in 2010 het plan over van Multi Vastgoed en NS Poort om een groot M-vormig gebouw neer te zetten naar een ontwerp van Rem Koolhaas.
 
In de zomer van 2017, ná oplevering van de ondergrondse fietsenstalling, wordt er gestart met de realisatie van de bovenbouw. Tijdens de bouw blijft de fietsenstalling in gebruik. De verwachting is dat het gebouw begin 2019 wordt opgeleverd.