Curatoren: over drie dagen oplossing voor V&D

De curatoren van V&D laten weten dat er goede vooruitgang is geboekt in de gesprekken over de redding van V&D met Cool Investments. Een duurzame oplossing voor 45 vestigingen ligt volgens hen in het verschiet. De andere overnamekandidaat Hudson's Bay wil hoe dan ook in Nederland een eigen warenhuisformule uitrollen.

De curatoren van V&D laten weten dat er goede vooruitgang is geboekt in de gesprekken over de redding van V&D met Cool Investments. Een duurzame oplossing voor 45 vestigingen ligt volgens hen in het verschiet. De andere overnamekandidaat Hudson's Bay wil hoe dan ook in Nederland een eigen warenhuisformule uitrollen.

'Woensdag heeft constructief overleg plaatsgevonden tussen een aantal verhuurders van de V&D-warenhuizen, Cool Investments en de curatoren van V&D en La Place', aldus de curatoren. Tijdens de bijeenkomst is verder gesproken over een duurzame oplossing voor de huisvesting van de circa 45 warenhuizen die Cool Investments wil doorstarten.

'Er is goede vooruitgang geboekt en er is afgesproken dat binnen drie dagen onvoorwaardelijk overeenstemming moet bestaan over de uitgangspunten voor tenminste 35 locaties.'

Ook heeft Cool Investments laten weten dat de financiering bijna rond is; de financieringsaanvraag bij de bank loopt voorspoedig. De curatoren tonen zich blij met de geboekte vooruitgang en zijn hoopvol dat hiermee een succesvolle doorstart van een zeer groot deel van de V&D-warenhuizen dichterbij is gekomen.

Ondertussen wil Hudson's Bay de uitrol in Nederland doorzetten, met of zonder de V&D panden. De Canadese exploitant van warenhuisketens zegt in 2017 in Nederland starten met de uitrol van een of twee warenhuisformules op 40 tot 60 locaties. Ze is daarvoor in onderhandeling met de eigenaren van V&D-panden maar spreekt ook met andere vastgoedeigenaren. Dit is wat er doorsijpelt uit de gesprekken die op allerlei fronten worden gevoerd over de toekomst van V&D.

Afgelopen weekend meldde PropertyNL uit kringen rond de vastgoedeigenaren dat Hudson’s Bay naar een landelijke dekking streeft. Het toetreden tot de Nederlandse markt past in de Europese expansie die de Canadese onderneming nastreeft. Het concern is niet geïnteresseerd in V&D maar kan bij een ondergang van het Nederlandse warenhuis de vrijkomende panden goed inpassen in haar expansieplannen.
Maar uit meldingen dat zij ook met andere vastgoedeigenaren praat blijkt dat zij zich niets aan een eventuele doorstart van V&D zal aantrekken en met de formule Saks Fith Avenue en mogelijk ook Galeria Inno de winkelstraten wil veroveren. Volgens topman Richard Baker van Hudson’s Bay ‘kunnen we niet wachten tot we kunnen starten in Nederland’, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Het Canadese concern realiseert met in totaal ongeveer 450 winkels – vooral in Noord-Amerika en Canada - een omzet van ongeveer € 10 mrd. Zij zette in 2015 de verovering in van de Europese markt toen zij in Duitsland het warenhuis Galeria Kauhoff met 137 vestigingen kocht en in België Galeria Inno (16 vestigingen).
Het plan zou zijn in Nederland Saks Fifth Avenue Off 5th te introduceren, in Noord-Amerika een keten die te vergelijken is met de in Nederland bekende outlet formules. Galeria Inno is een formule in het luxe-segment, net onder het niveau van de Bijenkorf.