Verkiezingsuitslag zet vastgoedplannen op scherp

Met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen komt een aantal beslissingen over grote ontwikkelingen op losse schroeven te staan. De coalities zijn nog niet gevormd, maar uit de standpunten van de partijen is wel het nodige af te leiden. Door Ronald de Blauw PropertyNL Magazine nr. 3, 28 maart 2014

Met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen komt een aantal beslissingen over grote ontwikkelingen op losse schroeven te staan. De coalities zijn nog niet gevormd, maar uit de standpunten van de partijen is wel het nodige af te leiden.

Door Ronald de Blauw
PropertyNL Magazine nr. 3, 28 maart 2014


Zo vond in Den Haag een aardverschuiving plaats door de winst van de Haagse Stadspartij (van 2 naar 5 zetels) en het verlies van de PvdA (van 10 naar 6). Voor een coalitie zullen 5 partijen nodig zijn. De winnaar D66 (van 6 naar 8 zetels) zal de nieuwbouw van het Spuiforum zeker willen doorzetten. De wethouder van cultuur in het vorige college (Marjolein de Jong) was nota bene van D66 en aanvankelijk trekker van het Spuiforum. Toen het precair werd, nam scheidend PvdAwethouder Marnix Norder het project van haar over. Na een stevige discussie en veel weerstand in de stad en nadat een alternatief renovatieplan onderzocht was, stemde de gemeenteraad vorig jaar oktober in met het plan. Het gebouw moet onderdak bieden aan het Residentieorkest, Danstheater, conservatorium en andere culturele en openbare functies. Het komt op de plek van het bestaande danstheater en de orkestzaal, beide stammend uit de jaren ’80.
De PVV (van 8 naar 7 zetels) is altijd faliekant tegen geweest en hetzelfde geldt voor de Haagse Stadspartij (van 2 naar 5 zetels). Ook Groenlinks en SP zien het nieuwe cultuurpaleis naast het ijspaleis niet zitten. Maar daarmee is er nog geen meerderheid om een stekker uit het plan te trekken. De Groep De Mos/Ouderenpartij (3 zetels) kan de huidige coalitie van D66, PvdA, VVD en CDA aan een meerheid helpen.

Karakus stapt op
De Rotterdamse bouwwethouder Hamit Karakus, tevens leider van de PvdA, besloot op te stappen vanwege de dramatische verkiezingsuitslag. Hij stapte daarmee in de voetsporen van zijn collega Pieter Hilhorst uit Amsterdam. Norder besloot vorig jaar in het najaar al om zijn functie na de gemeenteraadsverkiezingen neer te leggen.
In Amsterdam is de wijziging van het erfpachtstelsel een heet hangijzer. Hier is de positie van D66, ook in de hoofdstad de grote winnaar van de verkiezingen, delicaat. In het verkiezingsprogramma van D66 is te lezen: ‘D66 vindt het erfpachtstelsel veel te beperkend. Wie grond van de gemeente wil kopen, moet dat kunnen. Wanneer er toch in erfpacht wordt uitgegeven, moeten we ervoor zorgen dat vooral de huidige onduidelijkheid rond canonherziening aan het einde van de looptijd wordt opgelost.’ Nu D66 in plaats van van oudsher PvdA de lead krijgt bij de coalitievorming, zal dit onderwerp zeker inzet zijn van de onderhandelingen.
Het nieuwbouwplan op het Smakkelaarsveld in Utrecht – met bibliotheek, bioscoop en woningen – werd begin dit jaar met de kleinst denkbare meerderheid afgeschoten op initiatief van Groenlinks. D66 steunde de motie niet en toonde zich achteraf zeer teleurgesteld. Met de nieuwe politieke verhoudingen zou de motie van Groenlinks waarschijnlijk niet zijn aangenomen. Groenlinks ging terug naar van 10 naar 9 zetels en is in de Domstad niet langer de grootste. Dat is D66, die een flinke winst boekte (van 9 naar 13 zetels).
Hoe het ook zij, de onderhandelingen in de verschillende steden moeten uitwijzen wat er nog van alle plannen terechtkomt.