Spuiforum definitief van de baan

DEN HAAG - Het doek is gevallen voor het Spuiforum. In plaats daarvan komt er een cultureel centrum dat deels onder wordt gebracht in het voormalige Ministerie van Justitie. Ook het danstheater wordt erbij betrokken.

DEN HAAG - Het doek is gevallen voor het Spuiforum. In plaats daarvan komt er een cultureel centrum dat deels onder wordt gebracht in het voormalige Ministerie van Justitie. Ook het danstheater wordt erbij betrokken.

Dat staat in het donderdag gesloten coalitieakkoord. Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij wordt als wethouder verantwoordelijk voor het plan. Daar zal een compleet nieuw ontwerp voor worden gemaakt.

Ook het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex zal onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en de stichting Dans- en Muziekcentrum. Het bestaande programma van eisen en het budget van € 181,1 mln blijven het uitgangspunt. In het plan worden ook nieuwe woningen, winkels en horecavoorzieningen opgenomen. Hergebruik en integratie van (delen van) het door Rem Koolhaas ontworpen Lucent Danstheater behoort tot de mogelijkheden, zo valt te lezen in het nieuwe coalitieakkoord.

Ook de omstreden hoteltoren van 90 meter hoog op het zuidelijke havenhoofd in Schevening is van de baan en er moet een oplossing komen voor de Pier. De gemeente gaat actief op zoek naar een oplossing voor de twee leegstaande belastingkantoren tegenover station Hollands Spoor. Initiatieven voor bebouwing van het KJ-plein voor het Centraal Station worden 'positief benaderd', mits een goede verbinding naar de Koekamp en een ondergrondse fietsstalling mogelijk is. In 2010 sneuvelde het ambitieuze plan voor dit plein van de NS en Multi (later Eurocommerce), naar een ontwerp van Rem Koolhaas.


Vijf partijen gaan de hofstad besturen: D66, VVD, PvdA, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP). Er komen zes wethouders. Een van hen is Tom de Bruijn (D66), die verantwoordelijk wordt voor financiën. De Bruijn was onder meer de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Hij was betrokken bij de Verdragen van Maastricht (1992) en Amsterdam (1997). Vorig jaar werkte hij in Griekenland om de corruptie daar aan te pakken.