Blokker voegt Intertoys, Bart Smit en Toys XL samen

De speelgoedorganisatie van Blokker Holding zal de winkelketens Intertoys, Bart Smit en Toys XL samenvoegen onder de merknaam Intertoys. De drie ketens hebben in totaal 549 vestigingen. Dit heeft de onderneming meegedeeld.

Door verder te gaan onder één merk worden kennis, ervaring en investeringen gebundeld. Zo ontstaat één sterke speelgoedketen die de klant nog beter van dienst kan zijn als specialist in spelen en speelgoed, zowel in de winkels als online. De winkels van Bart Smit worden gefaseerd omgebouwd in het eerste kwartaal van 2017. Eind 2017 zijn ook alle winkels van Toys XL omgebouwd en schakelt de speelgoedketen over op één webshop: intertoys.nl.

Bart Smit heeft 234 eigen winkels en 1.800 medewerkers in Nederland, België en Luxemburg. Intertoys heeft 176 eigen vestigingen, 125 franchisefilialen en 2.168 medewerkers in Nederland, België en Duitsland. Beide speelgoedformules hebben webshops: bartsmit.com, intertoys.nl en intertoys.de. Toys XL is een formule van grootschalige speelgoed- en multimediawinkels en maakt sinds april 2016 deel uit van Blokker Holding B.V.. Op dit moment heeft Toys XL 14 megastores verspreid over Nederland. Toys XL is onderscheidend door de grootte van haar winkels en collectie. Alle filialen hebben een oppervlakte van minimaal 2.000 m² en de formule heeft meer dan 12.000 artikelen in het assortiment.

De beslissing om Bart Smit, Intertoys en Toys XL samen te voegen onder de merknaam Intertoys volgt op een eerder besluit uit augustus 2015 om de hoofdkantoororganisaties van Bart Smit en Intertoys te integreren en te huisvesten in een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam. Deze verhuizing heeft de afgelopen weken plaatsgevonden.

In april 2016 is Blokker Holding volledig eigenaar geworden van Toys XL door het resterende deel van de aandelen van de speelgoedketen over te nemen. De algemeen directeur van Toys XL rapporteert sindsdien aan Steven van Nieuwenhuijzen, Concerndirecteur Speelgoed Blokker Holding en Algemeen Directeur Intertoys/Bart Smit. Toys XL heeft 14 megastores, verspreid over Nederland. Alle Toys XL-filialen hebben een oppervlakte van minimaal 2.000 m².

De speelgoedorganisatie van Blokker Holding heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar de merkwaarden en de consumentenwaardering van de speelgoedketens. De ketens Bart Smit en Intertoys zijn populair en beide merknamen zijn zeer bekend. Toys XL staat vooral bekend om zijn brede assortiment en grote winkels. Omdat Intertoys in Nederland meer winkels heeft en een sterk netwerk van franchisers kent, is er voor de naam Intertoys gekozen.

Naast de focus op één winkelmerk, wordt ook gewerkt aan een meer klantgestuurde organisatie. De activiteiten en processen op het hoofdkantoor worden substantieel anders ingericht en georganiseerd. De grootste verandering hierin is een sterkere aansturing vanuit marketing en formule, de invoering van category management, meer focus op omnichannel en online verkoop. De hernieuwde werkwijze heeft tot gevolg dat diverse functies op het hoofdkantoor komen te vervallen. Daarnaast worden er ook nieuwe functies gecreëerd. Naar verwachting worden enkele tientallen medewerkers boventallig als gevolg van gewijzigde functieprofielen. Dit zal gefaseerd plaatsvinden. Waar mogelijk worden zij herplaatst binnen de nieuwe organisatie. De Ondernemingsraad is bij dit besluit betrokken.

Tot eind maart 2017 blijven Bart Smit, Intertoys en Toys XL als aparte winkelketens de klant bedienen.