Opnieuw een TomTom kantoor verkocht aan Franse belegger

Het Duitse fonds Warburg-HIH heeft het hoofdkantoor van TomTom aan de Admiraal de Ruyterkade 154 in Amsterdam verkocht aan het Franse Amundi Real Estate.

Het hoofdkantoor van TomTom werd in 2007 opgeleverd en heeft een oppervlakte van 7300 m² en 32 parkeerplaatsen. Vorig jaar heeft de specialist in navigatiesystemen zijn huurcontract verlengd tot 2023. Warburg-HIH had het pand sinds februari 2013 in bezit. De belegger betaalde toen € 30,8 mln.

"Met deze strategische verkoop hebben we binnen een tijdsbestek van slechts vier jaar een rendement van 200% behaald voor het pensioenfonds waar we deze belegging voor hebben gedaan", aldus Andreas Schultz, managing director Transaction Management International van Warburg-HIH. "Onze strategie om vroegtijdig vastgoed te verwerven in Amsterdam, betaald zich uit voor onze beleggers. Dit was een paar jaar geleden nog een zeer betaalbare kantorenmarkt. Nederland blijft een strategisch belangrijke markt voor ons".

Een andere Franse investment manager nam vorig jaar voor een bedrag van € 60,5 mln het naastgelegen kantoorpand van TomTom over, het Hollandia gebouw aan de Oosterdoksstraat 114. Dat is verbonden met het pand aan de Admiraal de Ruyterkade. De verkoper van dit 9950 m² grote kantoor was Real IS, eveneens een Duitse investment manager. De nieuwe eigenaar is La Française Real Estate Partners International.

Bij het hoofdkantoor van TomTom ondersteunde Cording Real Estate Warburg HIH bij de transactie. Houthoff Buruma adviseerde Warburg HIH op juridische vlak en DRS Makelaars trad op als makelaar. Amundi Real Estate werd geadviseerd door L’ Etoile Properties en de juridische adviseur Greenberg Traurig LLP. Royal Haskoning DHV adviseerde over technische zaken.

In Rotterdam heeft Warburg HIN juist vastgoed aangekocht, in dit geval ook samen met Cording Real Estate. Het betreft het monumentale kantoorgebouw De Nieuwe Boompjes aan de Maas in het centrum van Rotterdam.