IVBN: ‘Grote stap in verbetering huurmarkt winkels’

In de verbetering van de huurmarkt voor winkels wordt een ‘grote stap’ gezet in het overleg tussen vastgoedeigenaren en winkeliers, aldus IVBN-directeur Frank van Blokland.

Van Blokland reageerde op de voortgangsrapportage Retailagenda, die vorige week als bijlage bij de gelijknamige brief door minister Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer is gezonden.

In de bijlage schrijft Kamp: ‘Er is onlangs overeenstemming bereikt tussen de vertegenwoordigers van retail- en vastgoedpartijen over het verbeteren van de werking van de huurmarkt. Hiertoe hebben de partijen afspraken gemaakt in een convenant over het hanteren van een marktconforme herzieningshuur en gezamenlijke investeringen in winkelvastgoed. Ook worden hierin afspraken vastgelegd over indeplaatsstellingen die ondernemers het recht geven om bij bedrijfsoverdracht de huurrechten over te dragen. De convenanten zullen de komende tijd worden voorgelegd aan de bestuurlijke achterbannen van de betrokken partijen. Ik heb met retail- en vastgoedeigenaren afgesproken dat ik de werking van de afspraken, drie jaar nadat deze in werking zijn getreden, zal evalueren. Ik zal uw Kamer informeren over de uitkomsten hiervan.’

‘We gaan het onderhandelingsresultaat  nu voorleggen aan onze achterban en we komen later met details naar buiten’, zegt Van Blokland. Betrokken organisaties zijn naast de  IVBN, Vastgoed Belang, Detailhandel Nederland en Inretail.

Kamp liet vorig week weten dat hij – om leegstand in de winkelstraat tegen te gaan –  aanvullende afspraken heeft gemaakt met winkeliers, vastgoedeigenaren en overheden binnen de gezamenlijke Retailagenda. In dat kader houden alle partijen samen de winkelgebieden aantrekkelijk, nu consumenten anders en vaker online winkelen. De intensivering van de Retailagenda is nodig na recente faillissementen van grote winkelketens, waardoor de markt voor winkelpanden extra onder druk staat. Om de problemen aan te pakken, gaat een landelijk team komend jaar samen met gemeenten in kaart brengen hoe en waar er vierkante meters uit de markt kunnen worden genomen. Ook worden uitbreidingsplannen kritisch tegen het licht gehouden.