Sociale meerwaarde cruciaal voor winkelgebieden

Sociale meerwaarde is cruciaal voor de toekomst van winkelgebieden. Dat blijkt uit een onderzoek dat MindLogyx Retail heeft uitgevoerd in opdracht van de NRW en IVBN. Op 26 april is de publicatie ‘Nieuwe richtlijnen voor succesvolle winkelgebieden’ overhandigd aan Marijke van Hees, voorzitter van de Retailagenda.

Deze sociale meerwaarde heeft betrekking op de totale ervaring die gebruikers met een winkelgebied hebben. Dit betekent het ontwikkelen van een merkbelofte die op alle aspecten van een winkelgebied betrekking heeft en aansluit op het sociale motivatieprofiel van de gebruikers. Dit betekent tevens vastgoedmanagement nieuwe stijl en een nieuwe centrale rol voor de centrummanager. 

Mindlogyx Retail concludeert dat gebrek aan sociale meerwaarde in winkelgebieden ervoor heeft gezorgd dat de economische crisis en verkoop via internet grote gevolgen had voor winkelgebieden. De mens ziet zichzelf niet als consument, maar als individu. Het advies is om in plaats van consumentgericht te denken, mensgericht te gaan denken.

De onderzoekers stellen dat het niet de consument is die verandert, maar dat het retaillandschap de laatste decennia drastisch is veranderd. Dit betekent dat winkelgebieden niet meer gezien moeten worden als een verzamelplaats van verkooppunten, maar juist als ontmoetingsplaats. 'Sociale meerwaarde moet de basis zijn van alle onderdelen van een winkelgebied. Sociale meerwaarde is een totaalervaring en kan niet worden gecreëerd door een (eenmalige) beleving. Het gaat om totaalervaringen.'

Mindlogyx Retail adviseert om voor een specifiek motivatieprofiel te kiezen voor het bepalen van sociale meerwaarde. 'Om sociale meerwaarde te creëren in winkelgebieden is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de motivatie van de verschillende gebruikers, oftewel segmenteren. Segmentatie van gebruikersgroepen op basis van sociale motivatieprofielen helpt bij het ontwikkelen van de juiste strategie om sociale meerwaarde te creëren.' 

Verder adviseren ze om een winkelgebied als merk te ontwikkelen. Het gaat erom een inhoudelijke visie te ontwikkelen op de totale ervaring die mensen hebben met een winkelcentrum als sociale omgeving. Creëren van betrokkenheid van alle belanghebbenden en het scheppen van vertrouwen staan hierbij centraal.