Boei verkrijgt erfpacht Centrale Markthal Amsterdam

Stichting BOEi heeft de Centrale Markthal in Amsterdam verworven op basis van erfpacht. Boei gaat het rijksmonument uit 1932 herontwikkelen naar een plek voor foodgerelateerde activiteiten.

Boei won samen met Ballast Nedam en VolkerWessels de prijsvraag die de gemeente Amsterdam uitschreef voor de herstructurering van het Food Center aan de Jan van Galenstraat, waar de Centrale Markthal staat.

Boei gaat de Centrale Markthal restaureren. De hal zal ook gebruikt worden om de herstructurering van Food Center Amsterdam te faciliteren, de groothandelsmarkt in food voor de Amsterdamse regio. ‘Het gebied wordt in de komende jaren geherstructureerd. Het Food Center wordt vernieuwd en compacter, aan de kant van de Jan van Galenstraat komen woningen’, vertelt ontwikkelingsmanager Tamara Duvivier van BOEi. ‘Tijdens de herstructurering zullen ondernemers tijdelijk in de hal gehuisvest worden.’

De Centrale Markthal zal de spil worden in het gebied. ‘Er zijn plannen voor allerlei foodgerelateerde activiteiten, zodat het een echte markthal wordt’, aldus Duvivier. ‘We gaan dat stapsgewijs aanpakken. Nu is de hal alleen met een pasje toegankelijk, omdat het midden in het Food Center staat. Incidenteel gaan we het tijdens de restauratie wel verhuren voor events en congressen.’ Zo huurt de bekende tv-kok Julius Jaspers de hal af voor het tweedaagse event Butcher’s Heaven op 11 en 12 juni aanstaande, en organiseert Heineken er in de zomer een congres.