Zuid-Holland mag toestemming weigeren voor sportwinkels buiten centrum

Het provinciebestuur van Zuid-Holland hoefde geen ontheffing van de provinciale regels te verlenen voor vestigingen van Decathlon buiten de stadscentra van Schiedam en Den Haag.

Zo blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Het is volgens de Afdeling bestuursrechtspraak aannemelijk dat de komst van de sportwinkels op de beoogde locaties zal leiden tot het verdwijnen van winkels in het centrum van de steden en daarmee tot een merkbare invloed op leegstand en leefbaarheid in die stadscentra.

Het gaat om de vestiging van sportzaken op het Forepark Rhône in Den Haag en het Sportplaza Harga in Schiedam. De provincie Zuid-Holland hanteert een ‘brancheringsregel’ die nieuwe winkels die inpasbaar zijn binnen stadscentra of in bestaande winkelcentra, alleen daar toestaat. Dit om leegstand in de stadscentra te voorkomen en deze leefbaar te houden. Het provinciebestuur kan een ontheffing verlenen als het weren van de winkels op de bedrijventerreinen geen zinvolle bijdrage levert aan dat doel. De komst van de sportwinkels op de bedrijventerreinen zou een “merkbare invloed” op de centra hebben, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak. Alleen al daarom leveren de besluiten van het provinciebestuur een zinvolle bijdrage aan dat doel en mocht de provincie de benodigde ontheffingen weigeren.

 

img
Redacteur
Profiel