Woningcorporaties en andere private partijen als energiebedrijven trekken niet -nogmaals- de portemonnee om de energietoeslag voor minima te bekostigen.
Het kabinet wil voor 2025 en 2026 € 60 mln reserveren voor de tijdelijk verlenging van het energiefonds, dat tussen 2022 en 2024 de hardste klappen van de energiecrisis moest verzachten. Energiebedrijven droegen toen een derde bij aan de pot van € 84 mln. Het kabinet vraagt private partijen opnieuw een bijdrage te leveren, aangezien de energiearmoede bij sommige minima nog altijd voortduurt, maar deze bedrijven zien liever een structurele duurzaamheidsinvestering ontstaan.
‘Een fonds is op zichzelf goed, maar geen oplossing. Het geld van corporaties rendeert het beste door te helpen met zonnepanelen, warmtenetten en warmtepompen’, aldus branchevereniging van woningcorporaties Aedes in het FD.
Harde nee
Koepelorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland reageert nog stelliger: ‘Als financieel bijdragen aan de verlenging van het noodfonds de vraag is, dan is het vanuit de kant van de energiebedrijven een harde nee’. Energiebedrijf Essent geeft aan dat generieke maatregelen niet of nauwelijks bijdragen aan het bestrijden van energiearmoede.
Het ministerie van Sociale Zaken houdt echter vast aan een bijdrage van bedrijven voor het energiefonds. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de overheid nog in gesprek met diverse partijen over de vorm van de noodsteun.