Willem-Alexander opent drijvend circulair kantoor RED Company

Gisteren heeft Koning Willem-Alexander in gezelschap van Ban Ki-moon and Kristalina Georgieva de Floating Office Rotterdam (FOR) geïnaugureerd. Dit is namelijk het grootste het meest duurzame drijvende kantoor ter wereld.

Het kantoor in de Rijnhaven in Rotterdam is een ontwerp van Powerhouse Company en ontwikkeld door RED Company. Gebruikers zijn Global Center on Adaptation (GCA), Abn Amro, RED Company, Powerhouse Company en restaurant Putaine. Het is in totaal 3602 m² groot waarvan 3124 m² kantoor en 478 m² restaurant. 

Ban Ki-moon is natuurlijk bekend als voormalig secretaris generaal van de Verenigde Naties, maar hij is momenteel ook voorzitter van de board of directors van GCA. Kristalina Georgieva is managing director van het International Monetary Fund (IMF). Beiden spraken op de openingsceremonie van FOR nadat zij bij een conferentie waren geweest die werd georganiseerd door GCA. Die conferentie was een voorbereiding op de COP26 Klimaatconferentie die in november in Glasgow zal plaatsvinden.

 

RED Company en Powerhouse hebben het drijvende kantoor speciaal ontworpen voor GCA. Dit is een kenniscentrum dat landen, organisaties en bedrijven adviseert op het gebied van klimaatverandering. Het gebouw is van hout en kan gemakkelijk afgebroken en hergebruikt worden. Het water uit de Rijnhaven wordt gebruikt voor koeling en op het dak ligt 800 m² aan zonnepanelen. Daarmee is het gebouw volgens Nanne de Ru van Red Comapny en Powerhouse autarkisch te noemen. 

Vorig jaar werd het fundament van het kantoor middels een spectaculaire reis nog naar de Rijnhaven versleept. FOR is één van de eerste ontwikkelingen in de Rijnhaven, dat van voormalige drukke haven moet transformeren naar een nieuw stadsdeel.