Wie wilt u als minister van Wonen?

Het nieuwe kabinet smacht naar een nieuwe minister van Wonen. Maar wie zou dit complexe dossier aankunnen? Versnel de formatie en stem op uw favoriete kandidaat

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021

De lezers van PropertyNL zijn vastgoedprofessionals met een oog voor de juiste man of vrouw op deze nieuwe plek, iemand die met kennis en ervaring wel het verschil kan maken. Daarom willen we helpen de formatie te versnellen.

PropertyNL heeft een lijst gemaakt met een aantal kandidaten, ongeacht politieke kleur en ervaring, die in de markt worden genoemd als mensen die het karwei kunnen klaren. Zou u willen aangeven wie de kandidaat is van uw voorkeur?

Het is een lijst met 16 kandidaten, van Johan Conijn tot Heleen Aarts en van Maarten de Gruyter tot Daan van der Vorm. Uiteraard kan het zo zijn dat u iemand anders op het oog hebt. Dan horen wij dat ook graag van u en nemen we die kandidaat mee in onze eindconclusie.

 1. Heleen Aarts – Is sinds 2018 ceo van een van de grootste woningontwikkelaars van Nederland, Amvest. Studeerde bestuurskunde en is actief binnen de Neprom. Weet alles van wonen en hoe je gebiedsontwikkelingen kunt vlottrekken.
 2. Jaap Blokhuis – Stond aan de wieg van transparant beleggen en maatschappelijk ondernemen bij belegger Redevco en wist bij ontwikkelaar Multi Vastgoed complexe zaken vlot te trekken.
 3. Johan Conijn – De specialist op het gebied van woningen in Nederland. Als bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de UvA gezaghebbend, nu actief bij Finance Ideas om kennis om te zetten in daden.
 4. Piet Eichholtz – Hoogleraar aan de Maastricht University die ervoor gezorgd heeft dat vastgoedbeleggingen transparanter werden. Weet alles van energietransitie en kan greenwashing tegengaan.
 5. Maarten de Gruyter – De meest politiek bevlogen projectontwikkelaar, met columns in Quote en podcasts voor BNR Nieuwsradio. Tijd voor hem om zijn meningen om te zetten in daden?
 6. Onno Hoes – Schreef eerder mee aan het partijprogramma van de VVD, was al burgemeester van Maastricht en is nu voorzitter van de NVM, met complexe dossiers.
 7. Henk Jagersma – PvdA’er met een achtergrond bij gemeenten en beleggers. Voorman geweest van beleggerskoepel IVBN. Nu actief in Amsterdam als directeur vastgoed.
 8. Hamit Karakus – De flamboyante voormalige wethouder van Rotterdam die samen met burgermeester Aboutaleb bewees hoe ver je het als emigrantenkind in Nederland kunt schoppen. Nu directeur van kennisinstituut Platform 31, maar binnenkort beschikbaar.
 9. Jeroen Lokerse – Directievoorzitter van Cushman & Wakefield Nederland en lid van de Europese board. Bekend van zijn landelijke rol om boze huurders en verhuurders van retail in coronatijd bij elkaar te brengen. Heeft een visie op Nederland.
 10. Peter Noordanus – De bekendste wethouder op huisvestingsgebied van Nederland. Daarna overgestapt naar de private sector naar ontwikkelaar Multi Vastgoed, later burgemeester van Tilburg.
 11. Nicole Maarsen – Was directeur bij Syntrus Achmea, maar is net voor zichzelf begonnen. Vastgoedontwikkeling werd haar als dochter van bouwondernemer Maarsen met de paplepel ingegoten. Koos voor een eigen carrière bij vastgoedinstituten.
 12. Coen van Oostrom – Had vroeger de ambitie om minister te worden en schreef mee aan het VVD-partijprogramma. Is in Europa het voorbeeld van een geslaagde duurzame ontwikkelaar.
 13. Martin van Rijn – De unieke minister van de PvdA in het kabinet van VVD, D66, CDA en CU. Nu voorman van de koepel van woningcorporaties Aedes. De woningcorporaties zijn een sleutel voor hervorming van de woningmarkt en hij weet die te benutten.
 14. Quintin Schevernels – Topman van huizensite Funda. Is beschikbaar, want heeft aangekondigd in december te stoppen vanwege de ‘langlopende discussies op aandeelhoudersniveau’. Weet alles van vernieuwing van de woningmarkt en de data die daarbij horen.
 15. Josja van der Veer – Directeur Ruimte en Duurzaamheid bij de gemeente Amsterdam. Was daarvoor directeur Facilitaire Campus Organisatie van de Vrije Universiteit. Heeft een lange loopbaan in stedelijke ontwikkeling op haar naam staan, in allerlei rollen.
 16. Daan van der Vorm – Ontwikkelaar van innovatieve woningconcepten die op social media van zijn hart geen moordkuil maakt. Kans voor een nieuwe bestuursvorm in Den Haag.