Weer minder passanten in winkelstraten

Het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten is met 3,4% afgenomen ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar.

Dit meldt Bureau RMC die tellingen uitvoert in vele winkelgebieden. De A1-locaties werd de grootste daling van passanten gemeten: daar nam ten opzichte van het eerste halfjaar 2018 het aantal passanten met 6,1% af. Maart en april waren de rustigste maanden, toen nam het aantal passanten hier met 10% af. 

In boodschappen-gebieden werd het juist iets drukker. Hier nam het aantal passanten met 0,2% toe in het eerste half jaar van 2019 ten opzichte van het eerste half jaar van 2018. 

Volgens Bureau RMC is historisch gezien het eerste halfjaar een goede voorspeller voor de rest van het jaar. De verwachting is daarom dat de winkelstraatdrukte aan het eind van het jaar ook rond de 3,5% lager zal liggen dan vorig jaar. De daling van het aantal passanten in de winkelstraten is een trend die de afgelopen acht jaar, met uitzondering van 2017, al te zien is en die zich dit jaar sterker lijkt door te zetten.