Vooruitblik 2018: Dick van Hal

Topbeslissers, op basis van vermogen, beleggingsportefeuille, hypotheekportefeuille, opdrachtenportefeuille of productie projectontwikkeling, geven hun prognose voor de verschillende markten. Hier de vooruitblik van Dick van Hal, Bouwinvest

Verdere internationalisatie

‘In 2018 zal weer veel beleggersgeld naar de vastgoedmarkten stromen. De cijfers lopen uiteen, maar honderden miljarden wachten wereldwijd op lucratieve bestemmingen. En die bestemmingen zullen te vinden zijn, want de wereldbevolking groeit. Urbanisatie, technologische ontwikkelingen, verduurzaming en economische groei vragen bovendien om veel investeringen. Vooral sommige metropolen in Europa, Azië en Amerika groeien hard en bieden geschikte beleggingsmogelijkheden.

Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Zo is het niveau van transparantie nog niet overal even hoog. Ook ligt het procyclische waarderingsrisico op de loer, en een rentestijging kan de stemming bederven. Daarnaast blijven (geo)politieke risico’s een fact of live. Ook is aandacht voor de leefbaarheid cruciaal, zeker voor een langetermijnbelegger zoals Bouwinvest. Slechte verdichting kan uiteindelijk een averechts effect hebben op de aantrekkelijkheid van metropolen en vastgoedbeleggingen.

Eigenlijk is Nederland de wereld in het klein, want, uitgezonderd het risico rondom transparantie, ons land heeft met al deze risico’s te maken. De prijzen voor A1-locaties zijn inmiddels flink opgelopen en de rente is nog steeds historisch laag. Vastgoedbeleggingen via een fbi zijn bovendien in een politieke discussie beland en de druk op Amsterdam en de andere grote steden neemt zienderogen toe.

Kortom, de langetermijnfundamenten zijn goed en bieden genoeg kansen. Maar er zijn ook uitdagingen om in 2018 en de komende jaren rekening mee te houden.

Ondanks de toegenomen concurrentie op de vastgoedmarkten verwachten wij dit jaar, evenals voorgaande jaren, circa € 800 mln aan nieuwe investeringen te realiseren, zonder daarbij concessies te doen aan kwaliteit, rendement en onze investeringsstrategie. Onze investeringen worden gelijk verdeeld over Nederland en onze internationale kernregio’s in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific. Wij richten ons daarbij op de sectoren woningen (inclusief studentenwoningen), kantoren, winkels, logistiek, hotels en zorgvastgoed.

Met enthousiasme kijken we uit naar mooie zaken en naar veel spelvreugde in 2018 met al onze partners in binnen en buitenland!’