In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Karin Laglas van Ymere.
"In de jubileum-editie van PropertyNL Magazine hebben de steunpilaren en smaakmakers van de afgelopen 15 jaar hun verwachtingen uitgesproken voor het komende jaar. In deze januari-editie van 2016 staat een samenvatting, hier het volledige statement en profiel van Karin Laglas van Ymere.
Verwachtingen 2016: Stop met landelijk akkoord huurprijswetgeving
Hoogste verwachtingen:
De woningmarkt in de metropoolregio Amsterdam rijst de pan uit. De vraag is enorm van goedkoop tot duur. Ook van onze woningen zal de waarde naar verwachting dit jaar flink stijgen.
Helaas hebben onze huurders daar weinig aan. Naarmate de druk op de woningmarkt toeneemt neemt de betaalbare voorraad af. Ik ben pas gelukkig als 2016 laat zien dat er daadwerkelijk meer woningen worden toegevoegd met een huur in het middensegment, tussen de 750 en 950 euro per maand. En dan niet alleen maar woningen van 35 m2, maar ook woningen waar je fatsoenlijk met z'n tweeën of meer kunt wonen. Dan kunnen scheefwoners doorstromen en spelen we sociale woningen vrij voor mensen met een laag inkomen. Daarmee voorkomen we segregatie en borgen we een fijne leefbare stad.
In 2015 is de nieuwe woningwet in werking getreden. In 2016 hebben we nog steeds een stevige klus aan de implantatie daarvan. Als het goed is dan biedt de nieuwe woningwet voor een langere periode rust, dat wil zeggen dat we weten waar we aan toe zijn en ons kunnen concentreren op waar we primair voor zijn: goed wonen voor mensen met een beperkt inkomen. De vorige woningwet ging 100 jaar mee. Ondanks dat veranderingen nu sneller gaan stemt me dat toch hoopvol.
Trends met disruptive effecten
We zullen steeds meer ICT inzetten bij de interactie met onze huurders. We gaan meer digitaal interacteren met de klant. Dat verbetert onze dienstverlening en levert veel meer mogelijkheden voor maatwerk op. We experimenteren bijvoorbeeld al met vraaggestuurde woningverbetering via een webstore. Ook zien we mogelijkheden voor digitale matchingsmethodes om huurder en woning beter passend te huisvesten.
Daarnaast zullen de duurzaamheidsinspanningen fors worden verhoogd, zeker na het klimaatakkoord van Parijs. Ikzelf verwacht veel van decentrale energieopwekking. Met name via de zon – die gaat immers voor niets op. Zonnepanelen worden steeds efficiënter, goedkoper en mooier en steden snappen steeds beter dat er ruimte aan zonne-energie geboden moet worden – ook in historische binnensteden. Amsterdam laat zien hoe dat kan. Nieuwe, prefab bouwsystemen en procesinnovatie moeten ervoor gaan zorgen dat we goedkoper kunnen bouwen en dus rendabel goedkope woningen kunnen maken, ook gestapeld in een historische context.
De vluchtelingenstroom blijft ook in 2016 kopzorgen geven. De politiek komt er niet uit wat een daadkrachtige aanpak in de weg staat. Het onderbuikgevoel in de samenleving verlamt de discussie. Misschien dat een ""deltaplan-achtige"" aanpak een oplossing kan bieden.
En hopelijk zal het in 2016 doordringen dat de corporatiesector in Nederland grote regionale verschillen kent. Krimpgebieden vragen om ander beleid dan overdrukgebieden. In de eerste is een overschot aan betaalbare woningen, in de tweede een schreeuwend tekort. Het onderkennen daarvan en het stoppen met landelijke akkoorden over huur(prijs)wetgeving zou een geweldige positieve disruptie zijn!
profiel Karin Laglas
Karin Laglas is per 15 augustus 2015 de nieuwe voorzitter van Ymere. Na haar opleiding tot civiel ingenieur in Delft werkte Laglas eerst als bouwprojectmanager bij Twynstra Gudde. Vervolgens werkte ze lange tijd bij projectontwikkelaar MAB aan binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen in binnen- en buitenland. Na een verblijf in Parijs voor dit bedrijf als ‘directeur du développement’ werd ze in 1998 directeur van de Nederlandse vestiging en enkele jaren later directeur van MAB. In 2004 stapte ze over naar Rodamco en in 2007 naar projectontwikkelaar OVG. Daarna (2010–2011) werkte ze ruim een jaar als interim-directeur van de Bond van Nederlandse Architecten, voordat ze de overstap maakte naar de TU Delft."