Voormalige Bart Smit Den Haag wordt hostel en gamecenter

De voormalige winkel van Bart Smit / Intertoys aan de Grote Markt in Den Haag wordt door Urban Interest verbouwd tot een gamecenter en hostel.

De verbouwing van het pand van vier verdiepingen wordt in opdracht van Urban Interest uitgevoerd door Rendon Onderhoudsgroep. Er zijn ook plannen om in de kelder een café te openen. Er komt een nieuwe liftschacht met nieuwe lift, een nieuwe trap en een veilige brandscheiding tussen de verdiepingen. De gevelkozijnen worden vervangen en het gevelmetselwerk herstelt. De houten gevelkozijnen worden geschilderd en er komt een dakopbouw.

Hostel The Pink Flamingo krijgt 22 kamers, verdeeld over de tweede, derde en vierde verdieping. Ook komt er een terras op het dak. Gamestate wordt de exploitant van het gamecenter op de begane grond en de eerste verdieping. Deze vestiging aan Grote Markt 4 gaat in de herfst open. Gamestate heeft al vestigingen in Utrecht, Rotterdam en Kerkrade. De vergunning voor de verbouwing tot gamecenter was in 2015 al verleend, hetzelfde jaar dat bekend werd dat Blokker zijn speelgoedketens Bart Smit en Intertoys ging samenvoegen onder de naam Intertoys.

Het pand aan Grote Markt heeft sinds de jaren 70 dienst gedaan als speelgoedwinkel en was daarvoor in gebruik bij Textielhandel Van Moorsel. Het bijna 2500 m² grote pand dateert uit 1905. Het kwam door het vertrek van Bart Smit leeg te staan. Verderop in de Spuistraat, de belangrijkste winkelstraat van Den Haag, is al een Intertoys. 

In de buurt van het bekende uitgaansplein Grote Markt hebben al meer voormalige winkelpanden een horecabestemming gekregen. De lampenwinkel op de hoek van de Grote Markt en Lutherse Burgwal biedt nu onderdak aan het Griekse restaurant Irodion. Breevast verbouwde het Kwantum-pand op de hoek van de Boekhorststraat tot restaurant, bar en uitgaansgelegenheid Bleyenberg, vernoemd naar de voormalige filiaalmanager van Kwantum.

De naastgelegen winkel van Kijkshop (ruim 900 m²) staat sinds het faillissement van die keten leeg. Ook dit pand, gebouwd in 1926 - zal worden verbouwd, blijkt uit de sloopmelding die eerder dit jaar is ingediend voor het gedeeltelijk slopen van het pand. Wat de nieuwe bestemming wordt, is nog niet bekend. Maar horeca ligt ook hier voor de hand.