Voor het eerst weer meer vraag naar kantoorhuren

De markt bevindt zich in een opwaartse fase, nu de vraag van huurders naar kantoren voor het eerst sinds de corona-uitbraak toeneemt. Dat vindt bijna de helft van de respondenten van de Q3 2021 RICS Commercial Property Monitor in Europa.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 26 november 2021

In het derde kwartaal van 2021 nam de vraag naar commercieel vastgoed in de kantoor- en industriesector in vrijwel heel Europa toe. De Commercial Property Sentiment Index verbeterde in 19 van de 20 Europese landen die door de monitor worden bestreken. Griekenland, Nederland, Tsjechië, Oostenrijk, Portugal, Ierland en het VK laten positieve tekenen zien. Cyprus is dit kwartaal echter afgegleden, waarbij de respondenten erop wezen dat de pandemie de lokale economische groei nog steeds belemmert.

Ook de Occupier Sentiment Index verbeterde dit kwartaal tot –3% (netto), tegen –13% in het tweede kwartaal, en laat zien dat de vraag naar commercieel vastgoed begint te stabiliseren. Ruim 50% van de respondenten meldt nog steeds een toename van de vraag naar bedrijfsruimte, terwijl de vraag naar winkelruimte gematigd blijft (–26%). Interessant is dat de vraag naar kantoorruimte voor het eerst sinds de pandemie is toegenomen, volgens 5% van de respondenten.

In lijn met de trends in de vraag blijven de huurprijzen voor de komende drie maanden variëren. De prijzen voor eersteklas kantoren zullen het komende jaar naar verwachting licht stijgen (1,4%), terwijl de huren voor eersteklas bedrijfsruimten (+5%), datacenters (+4%), meergezinswoningen (+3%), bejaardentehuizen (+3%) en studentenhuisvesting (+2%) sterk positief blijven. Verwacht wordt dat de huren voor hotels, eersteklas en secundaire winkels en secundaire kantoren het komende jaar nog zullen dalen.

Wat de investeringen op de Europese markt betreft, zijn er tekenen van stabilisatie, aangezien de Investeringssentimentindex voor het eerst sinds het begin van de pandemie ook positief is geworden (+5%). Als antwoord op een extra vraag zei 66% van de respondenten dat beleggers bij hun beslissingen rekening houden met het klimaatrisico.

www.rics.org/nl/news-insight