Volgende stap gezet voor ontwikkeling 5000 woningen in Ouder-Amstel

De gemeenteraad van Ouder-Amstel heeft de structuurvisie voor De Nieuwe Kern vastgesteld en daarmee onder meer de geplande bouw van duizenden woningen.

De structuurvisie bepaalt de ruimtelijke invulling van het gebied tussen de A2 en Duivendrecht. Tussen Station Duivendrecht, de Johan Cruijff Arena, de A2 en het Amstel Business Park verrijst de komende jaren een bijzondere nieuwe stadswijk.

In het gebied dat nu nog bekend staat als Nieuwe Kern komt ruimte voor circa 5000 woningen rondom een groot stadspark, 250.000 m² voor bedrijven, horeca, kantoren en uitbreiding van sportcomplex De Toekomst van Ajax.

Vorig jaar januari klonk het startschot voor een uitgebreid participatieproces met inwoners, diverse organisaties uit Ouder-Amstel en andere betrokkenen. Met inspiratiesessies, inloopavonden, enquêtes en zo meer. De input is verwerkt in de ontwerp structuurvisie of wordt later in de ontwikkeling van De Nieuwe Kern benut.

De structuurvisie beschrijft de beleidsmatige en ruimtelijke kaders voor ontwikkeling van de nieuwe wijk. De wijk wordt ontwikkeld binnen bestaand stedelijk gebied, waardoor de omliggende groene gebieden behouden blijven. Het groene karakter van De Nieuwe Kern komt onder meer tot uiting in een groot centraal gelegen stadspark, dat als verbindende schakel fungeert tussen de verschillende woonbuurten en andere functies, zoals kantoren, hotels en horeca. De bestaande volkstuinen ondergaan een transformatie en worden compacter en toegankelijker.

Daarnaast breidt Ajax  trainingscomplex De Toekomst uit met twee voetbalvelden en een ministadion en zorgt de ligging bij Station Duivendrecht en de ontwikkeling van Smart Mobility Hub (SMH) voor uitstekende bereikbaarheid, waardoor ingezet kan worden op duurzame mobiliteit.

De ontwikkeling van De Nieuwe Kern is mogelijk dankzij de samenwerking tussen de gemeente Ouder-Amstel en de grondeigenaren: de gemeente Amsterdam, VolkerWessels Vastgoed, NS Stations en AFC Ajax.

Nu de structuurvisie is vastgesteld, kan de gemeente in samenwerking met de grondeigenaren de plannen verder uitwerken in een stedenbouwkundig raamwerk. Als dit er is zal Ouder-Amstel verdere afspraken maken met de grondeigenaren over de realisatie van de plannen. De verwachting is dat het stedenbouwkundig raamwerk in het 3de kwartaal van 2022 gereed is. Naar verwachting kunnen in 2026 de eerste woningen opgeleverd worden.