Gemeenten hebben veel meer profijt van het binnenstedelijk toevoegen van woningen dan daarbuiten. Dit schrijft ambtenarenvakblad Binnenlands Bestuur.
Binnenlands Bestuur baseert zich op onderzoek door Decisio en Metafoor die in opdracht van de Metropoolregio Amsteram de kosten en opbrengsten van binnen- en buitenstedelijke bouwprojecten in Purmerend en Haarlemmermeer met elkaar vergeleken. Conclusie: per saldo levert het bouwen in stad gemeenten een veel positiever resultaat op dan een groot uitbreidingsproject daarbuiten.
Voor ontwikkelaars pakt ontwikkelen in het weiland goedkoper uit omdat er minder voorbereidende kosten moeten worden gemaakt voor bijvoorbeeld bodemsanering. Voor gemeenten lijkt dit op het eerste oog ook te gelden omdat binnenstedelijke projecten vaak complex zijn en de ondrendabele top niet uit de grondexploitatie gehaald kan worden.
De onderzoekers wijzen echter op de bovenplanse kosten die gelden voor het bouwen in het buitengebied, zoals verbreding van bestaande wegen om de nieuwe wijk te bereiken. Wanneer die kosten worden meegewogen zijn gemeenten met inbreiding toch een stuk goedkoper uit.
Daarnaast zijn de positieve welvaartseffecten volgens de onderzoekers bij bouwen in de binnenstad een stuk groter. Economie en werkgelegenhied profiteren van verdichting en ook leidt verdichting tot minder autogebruik en betere kwaliteit van de bebouwing.