VenhoevenCS aan de slag met Arenapark Hilversum

VenhoevenCS architecture+urbanism is door de gemeente Hilversum geselecteerd voor de stedenbouwkundige doorontwikkeling van het Arenapark.

De ontwerpers richten zich op de duurzame verdichting en verlevendiging van het onvoltooide bedrijventerrein door menging van wonen, werken, onderwijs en sport met slimme mobiliteit en versterking van natuur.

Het bedrijventerrein Arenapark met een omvang van 30 hectare is sinds de jaren negentig ontwikkeld op het voormalig gemeentelijke sportpark. De contouren van de oude drafbaan zijn nog herkenbaar; de houten tribune langs de atletiekbaan naar ontwerp van W.M. Dudok is er al ruim een eeuw beeldbepalend. Nu huisvest het Arenapark naast sportclubs ook onderwijsinstellingen en zo’n vijftig bedrijven.

Het park is echter niet af. Meerdere percelen liggen braak en een groot deel van het openbaar gebied is niet of slechts tijdelijk ingericht. Deze toestand biedt, onbedoeld, ruimte voor de Hilversumse ambities voor meer wonen en werken, voor een nieuwe locatie voor Station Hilversum Sportpark en voor duurzame energievoorziening.

Speerpunt van VenhoevenCS bij de ontwikkeling van het stedenbouwkundig plan is de leefbaarheid van het Arenapark. Het bureau voorziet scenario’s voor een gezond en aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bewoners, ondernemers, studenten en sporters en voor betere verbindingen met de omliggende buurten.

Alle voorzieningen op het terrein zijn op loopafstand, de OV-bereikbaarheid wordt geoptimaliseerd door verbeterde inpassing van Station Hilversum Sportpark en aangevuld met een verfijnde voetgangers- en fietsstructuur. Daarbij onderzoekt het bureau het aantal en type woningen en bedrijven dat er extra kan worden gerealiseerd en de versterking met het naastgelegen Goois Natuurreservaat Laapersheide. Ook worden alternatieven verkend voor biomassa als warmtebron voor het park evenals de komst van de internationale school en het nieuwe Evert Kroonzwembad.

VenhoevenCS bespreekt momenteel de impact van deze wensen van de gemeente met betrokkenen. De uitkomsten worden geïntegreerd en vertaald tot ruimtelijke scenario’s die het Arenapark als stedelijke en duurzame bestemming versterken. Van ontwerp tot oplevering heeft een looptijd tot 2035, zo is de inschatting.