Reinier Walta nieuwe CEO Vastned; tegenvallende resultaten 2020

Reinier Walta is definitief de nieuwe CEO van Vastned. De voordracht is bekendgemaakt bij de presentatie van de tegenvallende jaarresultaten over 2020.

 

Walta was al interim-CEO na het vertrek van Taco de Groot eind vorig jaar. Het beursgenoteerde Europese winkelvastgoedfonds heeft afgelopen jaar de resultaten zien teruglopen als gevolg van de Covid-19 pandemie. Het direct resultaat over 2020 bedraagt € 1,85 per aandeel, wat lager is dan in 2019.

Na de eerste en tweede lockdown maakte Vastned betalingsafspraken op maat met nagenoeg alle huurders. Daarbij werd voor meer dan € 4 mln aan huur kwijtgescholden. En werd voor € 1 mln uitstel verleend. Ook zijn veel huurders overgegaan op maandelijkse huurbetalingen. De bezettingsgraad bleef wel hoog (96,5%). Volgens Vastned is de vastgoedportefeuille robuust; afgelopen jaar daalde waarde van het vastgoed slechts met 5,2%.

De directie heeft besloten tot een dividendvoorstel voor 2020 van totaal € 1,73 per aandeel. Vanwege de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de COVID-19 pandemie en de overheidsmaatregelen ter bestrijding daarvan, geeft Vastned  geen verwachting af voor het direct resultaat over 2021. Ook kondigde Vastned aan in de kosten te willen snijden. De organisatie krimpt naar 30 fte's en verhuist van de Amsterdam-Zuidas naar Hoofddorp.

Het vastgoedfonds bezit winkelpanden in grote steden in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Vorig jaar werd voor € 11 mln aan vastgoed verkocht. Nieuwe aankopen waren er niet. Voor 2021 is sprake van een aanscherping van de strategie. Vastned wil de afhankelijkheid van toeristen verminderen. De focus komt meer te liggen op sterkere variatie in het binnenstedelijk bezit. Minder modewinkels. Meer vastgoed met ook winkels en kantoren.

img
Redacteur
Profiel