Zowel beursgenoteerde als niet beursgenoteerde vastgoedfondsen houden in hun beleggingsbeleid meer rekening met klimaatrisico's. Dit blijkt uit onderzoek van het Global Real Estate Engagement Network (GREEN).
Uit onderzoek van GREEN blijkt dat er sprake is van een positieve trend in klimaatrisicobeheer bij beursgenoteerde vastgoedbedrijven en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. 78% van de beursgenoteerde bedrijven heeft nu kortetermijndoelstellingen voor CO2-reductie, en 40% heeft Net Zero-doelstellingen aangenomen, vergeleken met 30% vorig jaar.
Het realiseren van deze ambities blijft een uitdaging. Slechts 15% van de bedrijven heeft concrete routes bekendgemaakt om Net Zero te bereiken, en 9% (tegenover 3% in 2022) heeft een schatting gemaakt van hun investeringsbehoeften (Capex) om hun langetermijndoelen te bereiken.
Capex > 5% NOI
Vincent van Bijleveld, CEO van GREEN, benadrukt het belang van het opnemen van Capex-schattingen om te voldoen aan toekomstige CO2-regels en minimale energieprestatienormen in de acceptatie- en financiële planning. 'Een derde van de vastgoedbedrijven die een schatting hebben gemaakt, verwacht dat hun Capex boven de 5% van het Net Operating Income van de investering in vastgoed zal uitkomen. GREEN roept op tot betere inzichten in deze financieel materiële schattingen om investeerders te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.'
De toegenomen ambities, implementatie-inspanningen en openbaarmakingen zijn gedeeltelijk een gevolg van de toegenomen activiteiten van aandeelhouders. De 46 bedrijven waar GREEN-leden gezamenlijk bij betrokken zijn, zoals Wellington, CenterSquare, APG, MN, Bouwinvest, Schroders, Robeco, Sarasin, Trillium, Vert, Almazara en Finance Ideas, lieten significante vooruitgang zien op het gebied van het stellen van doelstellingen, implementatie en openbaarmaking, vergeleken met hun (niet-beursgenoteerde) branchegenoten. Dit onderstreept de belangrijke rol die beleggers kunnen spelen bij het aanjagen van verandering.
Aandeelhouders gaan gesprek aan
Maaike Hof, co-CEO van GREEN, voegde hieraan toe: 'Onze resultaten onderstrepen de effectiviteit van engagement als instrument voor het verbeteren van klimaatrisicobeheer. Ons onderzoek onder beursgenoteerde vastgoedbedrijven bevestigt deze noodzaak. Daaruit blijkt dat minder dan 20% van de beleggers actief met bedrijven in gesprek gaat over de Net Zero-doelstelling.” Ze dringt er bij andere indirecte investeerders in onroerend goed op aan om meer samen te werken om de efficiëntie en effectiviteit te vergroten.