In PropertyNL Magazine nr. 3 vindt u samenvattingen van honderden aanbevelingen aan een nieuw te vormen kabinet. De tips zijn van onze lezers, de professionals in het vastgoed, die massaal de verkiezingsenquête hebben ingevuld.
Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 26 maart 2021
De groep vastgoedprofessionals is allesbehalve homogeen, maar VVD en D66 zijn bij onze achterban oververtegenwoordigd. Het zal daarom duidelijk zijn dat de verkiezingsuitslag in goede aarde valt, maar wel willen respondenten veel veranderen. Rutte III heeft de woningopgave en de ruimtelijke ordening laten liggen en het wantrouwen tegen beleggers aangewakkerd.
Een aantal prominenten die deelnamen aan de Provada kick off, variërend van de nieuwe VNO/NCW-voorzitter Thijssen tot ontwikkelaar Daan van der Vorm, kwam ook met tips voor een herstel van de verziekte woningmarkt. Hun aanbevelingen vertonen gelijkenis met die van onze respondenten. Thijssen hoopt net als grote delen van onze achterban op een nieuwe minister van wonen, die ook woningbouw aanjaagt en dat buiten de steden mogelijk moet maken. De vraag is alleen: zal deze nieuwbakken woonminister het kunnen opnemen tegen de in de klei verankerde boerenlobby?
Daan van der Vorm is zo realistisch om aan te geven dat de door Den Haag beoogde 100.000 woningen per jaar nooit gerealiseerd gaan worden, maar ‘als de intenties van de landelijke politiek goed zijn, dan is dat al heel wat’.
Veel vastgoedprofessionals hebben daarom weinig op met de landelijke politiek. Het echte werk vindt plaats in de regio (lees bijvoorbeeld onze special over Gelderland en Overijssel).
Het bewijs dat landelijke politici meer babbelen dan kunnen bouwen, levert Marieke van Doornick, wethouder te Amsterdam. Terwijl politici praten over woningnood, legde zij afgelopen week onder het mom van bezuinigingen ijskoud acht woningbouwprojecten stil.
Vaak overschreeuwen Kamerleden hun belang: ze hebben niet alleen weinig invloed op het bouwen zelf, maar ook niet op de condities die het vastgoed maken of breken, zoals de rentemarkt. In deze editie wijst Chris Flowers, die zijn kind NIBC verkocht, er fijntjes op dat de rentemarkt voor een bank en het vastgoed het belangrijkste is. Belangrijker ook in zijn ogen dan NIBC’s nieuwe vermogende aandeelhouder Blackstone. Dat neemt niet weg dat NIBC-rainmaker Van Roggen aankondigt in deze editie als eerste bank veel geld vrij te spelen voor projectontwikkeling. Dat is mooi nieuws waar Den Haag niet over hoeft te babbelen, maar dat wel helpt met bouwen.