Van de hoofdredacteur: Beheer en taxaties stutten omzetval transacties

De vastgoedadviseurs hebben in het eerste halfjaar een grote achteruitgang gezien in hun transactiepraktijk, zowel bij verhuur als bij beleggingen.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 28 augustus 2020

De vooruitzichten voor deals zijn voor het tweede halfjaar niet beter. Ook al liggen de intensive-care-afdelingen er verlaten bij en produceren de medicijnfabrikanten miljarden proefvaccins, zolang niets zeker is over een tweede golf of goedkeuring van vaccins, blijft het transactieniveau laag. Institutionele beleggers kunnen wachten en gebruikers mikken op flexibiliteit zolang zij geen duidelijkheid hebben over hun business.

Voor beheer, management en taxaties zien de zaken er voor adviseurs veel beter uit. In Nederland betekent dit dat de grootste beheerder, MVGM, en een partij met relatief veel beheer, zoals Savills, geen beroep hoefden te doen op de noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud, de NOW-regeling. MVGM profiteert van de recente overname van alle beheeractiviteiten van JLL in continentaal Europa.

Cushman & Wakefield, marktleider in taxaties, heeft besloten na goede jaren niet bij deze tegenwind subsidie aan te vragen. Dat is waarschijnlijk te danken aan het aandeel taxaties. De grootste aanvragers in Nederland voor de eerste ronde subsidie waren CBRE (met de vennootschappen bij elkaar opgeteld meer dan € 6 mln), Colliers met € 1,5 mln en JLL met iets minder dan € 1 mln.

Nu zijn een subsidie-aanvraag in een bepaald land en een Amerikaanse beurskoers natuurlijk onvergelijkbare grootheden, maar het is toch te verleidelijk om het niet even te noemen. Markleider CBRE heeft op de effectenbeurs in New York de minst grote klap opgelopen. Ten opzichte van de koers van voor corona in februari 2020 is er 20% afgekalfd. Bij Savills en Colliers valt de schade ook nog mee, maar Cushman & Wakefield en JLL moeten nog circa 40% goedmaken om op het oude niveau te komen.

Totdat de virologische rust is weergekeerd, moet de vastgoedsector het in Nederland hebben van de woningmarkt die overspannen na-ijlt. Beleggers kunnen daarnaast uitwijken naar distributiecentra, maar ze zullen ook kijken naar alternatieven met verrassende cashflows. Een voorbeeld geeft Blackstone door € 1,7 mrd te investeren in opnamestudio’s in Hollywood. Destijds was voor Mediapark Hilversum nauwelijks een belegger te vinden, maar in crisistijd komen de echte ondernemers naar boven.

Wabe van Enk is hoofdredacteur van PropertyNL

Laatste nieuws

Evenementen