Van de hoofdredacteur: Balanceren tussen Raiffeisen en Ferratum

De nieuwe nummer één trekt de meeste aandacht: in het PropertyNL-onderzoek naar vastgoedfinanciers deze maand neemt ING Real Estate Finance het stokje over van Rabobank.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 23 april 2021

Veel belangrijker dan deze nek-aan-nek race is echter het speelveld. In de afgelopen jaren was de conclusie steevast dat de markt voor vastgoedfinancieringen steeds krapper werd. Hierdoor konden gebiedsontwikkelingen, transformaties en investeringen in verduurzaming steeds moeilijker van de grond komen. De krappe leningcapaciteit van de grote financiers was een van de naweeën van de vorige crisis. Hierdoor verdwenen grote namen uit de markt, zoals SNS Property Finance, FGH Bank en Syntrus Achmea. De twee grootmachten in vastgoedfinanciering, ING en Rabo, mochten van de toezichthouders dat gat niet dichten. De nummer drie, ABN Amro, pakte wel een stuk terug, maar de totale markt bleef te krap.

Uit het nieuwe onderzoek over 2020 blijkt dat tijdens de coronacrisis het vertrouwen in vastgoedfinanciers behouden bleef, waardoor de grootbanken hun loketten met behoorlijke leningproductie konden openhouden. Samen met de herintroductie van NN, de snelgroeiende RNHB en drie krachtige Duitse partijen is de markt voor vastgoedfinancieringen daarmee voor het eerst sinds lange tijd verruimd.

De afgelopen jaren hebben klanten hun toevlucht gezocht tot de zogenoemde ‘debt-brokers’. De intermediairs hebben honderden miljoenen vastgoed opgehaald bij enkele tientallen buitenlandse financiers die eerder geen toegang hadden tot de Nederlandse markt.

Ook is er een markt ontstaan voor kleinere vastgoedfinancieringen, waarbij intermediairs geld ophalen bij private investeerders en dat wegzetten in vastgoed. Is dit een moderne herinterpretatie van Raiffeisen, de uitvinder van het coöperatieve model waardoor Rabobank de markt in Nederland veroverde? Of is dit een vastgoedvariatie op partijen zoals Ferratum, die mensen met saldodipje.nl probeert op te zadelen met woekerrentes?

Ferratum is verwikkeld in een kat-en-muis spel met Wopke Hoekstra en de AFM over de mazen in de Europese wetgeving. Dat staat haaks op de trend dat veel kleine banken, ook met een goede reputatie, stoppen vanwege steeds strenger en duurder toezicht. Een voorbeeld uit het vastgoed was dat de Bank voor de Bouwnijverheid zijn banklicentie teruggaf. Het is dan vreemd dat nu door een achterdeur minder gereguleerde vastgoedfinanciers op de markt komen, hoe fijn het ook is dat het speelveld vastgoedfinancieringen nu groter is.