Van buitengebied naar duurzame woonwijk in Zutphen

De gemeente Zutphen wil een nieuwe woonwijk maken tussen het buitengebied en de wijk Leesten Oost: Leesten Schouwbroek

De gemeente Zutphen heeft BoschSlabbers landschapsarchitecten gevraagd om mee te denken bij het ontwerpen van de nieuwe woonwijk. Het schetsontwerp van het bureua is recentelijk goedgekeurd door de gemeenteraad. 

De realisatie van de nieuwe wijk komt voort uit het besluit van de raad eind 2021 dat er meer betaalbare woningen in Zutphen moeten komen. Daarvoor is wel een nieuw omgevingsplan nodig, want de beoogde locatie heeft nu nog een agrarische bestemming. 

In dit nieuwe woonlandschap worden ongeveer 400 woningen gerealiseerd – variërend van vrijstaande woningen tot en met appartementen. Bij de ontwikkeling van deze wijk zijn verschillende uitgangspunten gehanteerd, zoals klimaatadaptatie. Een overschot aan water tijdens natte periodes wordt opgevangen voor drogere periodes. Ook zijn er groene elementen gecreëerd om hittestress tegen te gaan. Daarnaast is biodiversiteit een essentieel aspect, waarbij gestreefd wordt naar een prettige leefomgeving voor flora en fauna. Ook duurzaamheid is volgens BoschSlabbers een centraal principe, wat zich onder andere doorvertaalt in de woningen.

De wijk is ingesloten tussen natuurlijke elementen met aan de linkerzijde van de wijk een bestaande houtwal waar de das en de uil leven en aan de rechterzijde komt een groen buurtpark met ruimte voor ontmoeten. De wijk krijgt een zonering van rustig bij de houtwal naar actief bij het buurtpark. Dit zorgt voor een gevarieerd woonlandschap. Het buurtpark wordt ingericht met de ingrediënten van het landschap: natuurvriendelijke oevers, bloemenweides en speeltoestellen van natuurlijke materialen.

BoschSlabbers werkt nu aan de uitwerking van het voorlopig ontwerp dat deze zomer gepresenteerd zal worden aan buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Publicatie van het definitieve omgevingsplan is voorzien in het voorjaar van 2025, waarna het bouwklaar maken van de grond in de winter van 2025 moet gaan plaatsvinden.