URW ziet winkelhuurinkomsten in eerste kwartaal nog licht stijgen

Winkelbelegger Unibail-Rodamco-Westfield (URW) zag in het eerste kwartaal van 2020 de bruto huurinkomsten uit winkelcentra nog met 0,2% toenemen tot bijna €516 mln. De concernomzet steeg in de eerste drie maanden met 1,8%.

Voor april zijn de gevolgen van de coronacrisis al veel groter. URW heeft als grootste exploitant van winkelcentra in Europa fors te lijden van de crisis. Zo zijn sinds half maart behalve in Nederland en Zweden, vrijwel alle winkelcentra van het vastgoedbedrijf gesloten. Op 24 april had de winkelbelegger pas 20% van de winkelhuren voor die maand binnen.

Dat maakte het Frans-Nederlandse bedrijf woensdag nabeurs bekend bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers. Dat de negatieve impact van de coronacrisis nog nauwelijks zichtbaar is in de eerste kwartaalresultaten, komt doordat de huren altijd een kwartaal of maand van tevoren worden betaald.

In Oostenrijk daalden de huurinkomsten in het eerste kwartaal wel al met 18,7%. Volgens URW komt dit doordat de huren daar op instignatie van de Oostenrijkse overheid moesten worden opgeschort vanaf het moment van sluiting van de winkels. In Frankrijk waren het de congrescentra, die door afgelaste evenementen voor problemen zorgden met de huurbetalingen.

De winkelbelegger laat verder weten dat het nog te vroeg is om de volledige impact van de pandemie voor 2020 in te schatten. Een kleine positieve noot zijn de geplande winkelopeningen op korte termijn in landen waar het bedrijf actief is. Zo gingen afgelopen 20 april in Duitsland voorzichtig alweer wat winkels open, volgt Oostenrijk op 2 mei, Polen op 4 mei, Frankrijk, Tsjechië en Denemarken op 14 mei en Spanje tussen 24 mei en 3 juni.