UBS: nog groter risico huizenprijsbubbel in Amsterdam

Amsterdam is van een 5de naar de 3de plaats opgeschoven in de lijst met steden waar het risico op een huizenprijsbubbel het grootst is. 

Nu is de stad met het grootste risico op een huizenprijsbubbel München, gevolgd door Toronto met Amsterdam en Hong Kong op een gedeelde 3e plaats.

De UBS Global Real Estate Bubble Index analiseert jaarlijks de woningprijzen in 24 steden over de hele wereld.   

Van alle onderzochte steden heeft Amsterdam sinds 2015 de prijzen het meest zien stijgen, met bijna 10% gemiddeld per jaar. Dat is veel meer dan de groei van het gemiddelde inkomen van de bewoners van de stad. Vorig jaar is de groei van de huizenprijzen in Amsterdam vertraagd en lag die groei voor het eerst onder het landelijke gemiddelde.   

Niet alleen in München, Toronto, Hong Kong en Amsterdam lopen kopers het risico op een bubbel, ook Frankfurt, Vancouver en Parijs liggen in de risicozone. Mark Haefele, chief investment officer van UBS Global Wealth Management: 'Wereldwijd hebben economische onzekerheden meer effect op de huizenprijzen dan de lage rentes. Maar in sommige delen van de Eurozone gaat dat niet op, daar hebben lage rentes de waardes van het vastgoed in de gevarenzone geduwd.'

Ook De Nederlandsche Bank is voorzichtig over de Nederlandse en Amsterdamse huizenmarkt, onder andere tijdens de Derde Woensdag in September, de expertmeeting georganiseerd door Nyenrode en AM.  

Volgens UBS is het in eigendom hebben van woningen in wereldsteden altijd een zekere belegging geweest. Maar de afnemende economische levensvatbaarheid in veel van die wereldsteden leidt tot een vermindering van de attractiviteit van die steden. Daardoor verdwijnen er banen naar de suburbs.